Правилото на шестте часа

1
Как да постъпите с негативните коментари. Не изпадайте в паника или униние
Как да постъпите с негативните коментари. Не изпадайте в паника или униние

В интернет можете да срещнете негативни отзиви и съобщения по отношение на любим продукт, услуга, компания и дори за публична личност.

Негативизмът продължава да се усеща и в личните профили в социалните мрежи.

Със сигурност тази практика ви натоварва, понякога ви изкарва от нерви, мъчи ви с дни.

В учебниците по PR пише да бъдем вежливи и да запазваме добрия и спокоен тон на общуване, ако работата ни изисква да общуваме с аудиторията от името на компанията. Възможността да реагират без всякакви спирачки, съгласно това, което диктува сърцето, е достъпна само за независимите експерти.

Безспорно е едно. Негативните коментари имат добра страна. Те означават, че към вашата личност или компания хората не са равнодушни.

Всъщност, негативните коментари спомагат за по-голяма видимост в социалните мрежи. Въпреки това за мнозина те са повод за „излизане от релси“. Изпадат в паника или униние.

Как да действате?

Първо, не правете следното:

  • Не включвайте тоталното игнориране. Да не отговорите на публично и обективно съобщение означава, че признавате грешката си. Показвате, че ви е все тая.
  • Не действайте като робот. Реагирайте така, както бихте го направили, ако конфликтът е в реалния живот. Не забравяйте за последствията. Важно е да покажете характер и да се проявите като личност.
  • Не използвайте дълги и тромави отговори. Хората често четат само първите 2-3 изречения. Прекалено дългите обяснения звучат отбранително. От тях крещи посланието „Нещо не е наред“.
  • Не отговаряйте след три денонощия. Колкото по-рано, толкова по-добре. Тук важи правилото за 24-те часа. Имате ден, за да отговорите на обвиненията и коментарите. А предвид бързината, с която се осъществява комуникацията в интернет, имате максимум 6 часа.

Какво да направите?

1. Убийте в себе си Мери Сю. Тя е персонаж, при който всичко е идеално. Тя във всичко успява и… не съществува. Смирете се: вашите съобщения, мисли и позиции може да не се харесват на другите.

2. Игнорирайте правилно. Негативът в личните съобщение може да се игнорира. Кога? Стига да не става дума за обоснован отзив за качеството на вашата работа или продукция.

3. Различавайте тролинга. Ако сте жертва на тролове постоянно и необосновано, то не се поддавайте на провокации, не се оправдавайте. Използвайте бан, ако коментарите станат по-тежки.

4. Подкрепяйте позицията си с факти. Нищо не продава така, както цифрите и фактите.

5. Общувайте. Хората имат нужда от внимание, за да разберат, че не ви е все едно. Ако негативният отзив е обективен, то разберете подробности – какво се е случило, как можете да решите проблема. След това дайте видимост на действията си.

6. Използвайте хумор. Той работи и в наши дни.

7. Убийте негативизма с оптимизъм. Мотивирайте хората да оставят положителни отзиви за работата ви и самите вас. Демонстрирайте своите социални достойнства.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари