Пръстовите отпечатъци първо в болниците

0
Биометричният идентификатор ще бъде въведен след първото полугодие на 2016 г. в лечебните заведения за болнична медицинска помощ
Биометричният идентификатор ще бъде въведен след първото полугодие на 2016 г. в лечебните заведения за болнична медицинска помощ

Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите ще бъде въведен след първото полугодие на 2016 г. в лечебните заведения за болнична медицинска помощ.

Това информираха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с опасенията на общопрактикуващите лекари, че електронният идентификатор ще затрудни тяхната работа и ще удължи времето, необходимо да регистрират пациентите, предаде Дарик.

В началото на март от Сдружението на общопрактикуващите лекари излязоха със писмено становище, че след като Лекарският съюз е отхвърлил идеята да влизаме в болници, аптеки и при джипито с пръстов идентификатор, то тази мярка не трябва да се въвежда.

Лекарите категорично се обявяват срещу идеята на ресорния министър Петър Москов. Общопрактикуващите доктори смятат, че въвеждането на пръстова идентификация ще увеличи времето за чакане пред кабинетите на джипитата, а времето за първоначалното набиране на данните в идентификатора ще представлява допълнително утежняващ фактор.

От сдружението повдигнаха и въпроса не се ли лишава българският пациент от правата си на избор и неприкосновеност, ако бъде задължен да положи пръста си върху устройството.

В декларацията си от сдружението припомнят, че финансовият момент тук не е свързан единствено с разработката на софтуера, но и със закупуването на четци за болници и ДКЦ-та.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари