Пръстовият идентификатор ще отприщи “юмручното право“ в болниците

0
Лекарите и пациентите не са престъпници, за да се регистрират в болниците с пръстов отпечатък
Лекарите и пациентите не са престъпници, за да се регистрират в болниците с пръстов отпечатък

Българският лекарски съюз за пореден път се обяви против системата за пръстова идентификация и предупреди, че тя може да доведе до зачестяване на случаите на юмручно право в болниците.

Преди ден от НЗОК обявиха, че ако пациент откаже да се чекира с пръст при влизане в болница, касата няма да плати за лечението му, а болницата от своя страна може да откаже да го лекува.

Болниците не могат да отказват да лекуват – пациентът има право да получи медицинска помощ, където пожелае. Не приемаме, ако не се регистрира с пръстов отпечатък, НЗОК да отказва да плати лечението и разходите да останат за сметка на болничното заведение. Така се трупат дългове. Ако болницата все пак откаже прием, със сигурност ще зачестят случаите на “юмручното право” и съдебните дела срещу лекари и лечебни заведения“, се казва в позиция на БЛС.

Лекарите и пациентите не са престъпници, за да се регистрират в болниците с пръстов отпечатък“, посочват от съсловната лекарска организация.

Според организацията още по-сериозни проблеми ще настъпят при въвеждането на идентификатора в доболничната помощ.

“Първите са финансови - всеки общопрактикуващ лекар или специалист ще трябва да закупи скъпия четец (за ДКЦ-тата ще са нужни по няколко), а след това да убеждава пациентите си, че задължително трябва да се чекират. Ако те не са съгласни, какъв избор имат медиците – да откажат преглед или да работят без заплащане? Всичко това ще създаде напрежение в сектора, което ще рефлектира върху работата на лекарите. Затова БЛС е категорично против повсеместното въвеждане на пръстовия идентификатор“, се казва в позицията.

“Отново твърдим, че "електронната автентификация" или “процедурата по снемане на пръстов отпечатък при приемане на пациенти в лечебните заведения” е незаконосъобразна и ограничаваща правата на гражданите“, допълват от организацията.

Пръстовият идентификатор беше една от причините БЛС да откаже да подпише Националния рамков договор за тази година и НЗОК наложи служебно новите правила за работа чрез анекс към стария договор.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари