Пращат децата престъпници в приемни семейства

0
Само в краен случай деца ще бъдат настанявани в специализирани учебни заведения от нов тип / Снимката е илюстративна
Само в краен случай деца ще бъдат настанявани в специализирани учебни заведения от нов тип / Снимката е илюстративна

Вместо в ТВУ децата, които имат противообществени прояви, ще бъдат настанявани в приемни семейства.

Това предвижда законопроектът за детската престъпност, който ще бъде внесен в парламента до края на месеца, съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева в Пазарджик.

Досега действащият закон за детската престъпност е от 1959 г. и е далеч от съвременните изисквания и реалности, обясни министърът. В новия закон се предвижда закриването на възпитателните интернати, известни като ТВУ. В много случаи там са настанени деца за провинения, за които пълнолетен гражданин не носи наказателна отговорност, а най-много да бъде глобен, обясни Захариева.

Само в краен случай деца ще бъдат настанявани в специализирани учебни заведения от нов тип, където с тях ще се работи по индивидуални програми. ТВУ в Бойчиновци, където в момента има 14 деца, обаче няма да бъде закривано, защото там непълнолетни изтърпяват наказания по влезли в сила присъди.

Министър Захариева очаква новият закон да бъде приет от депутатите в края на тази или началото на следващата година, пише 24 часа.

В Пазарджик правосъдният министър и екипът й участваха в информационен ден за осиновяването и законопроекта за Семеен кодекс. Той е най-коментираният законопроект в Министерството на правосъдието - за 14 дни на сайта на ведомството били получени над 300 становища и предложения за изменения. Много от тях били на противоположни позиции, но налаганият извод бил, че практиката изпреварва законодателството. Екатерина Захариева уточни, че законопроектът е насочен основно към осиновяването и защитата на правата на детето.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари