Прах от Сахара се пренесе към Европа

1
Явлението засегна Испания, Италия и Южна Франция
Явлението засегна Испания, Италия и Южна Франция

Явлението засегна Испания, Италия и Южна Франция

Качеството на въздуха през тази седмица в Южна Европа, особено в Испания, е повлияно от голям пренос на прах от Сахара, започнал през уикенда, съобщи европейската обсерватория "Коперник", цитирана от АФП, предаде БТА.

"Този прах оказва влияние върху качеството на въздуха в по-голямата част от Западното Средиземноморие, особено в Испания, където се очаква нивата на праховите частици с диаметър по-малък от 10 микрометра (РМ10) да бъдат високи в по-голямата част от страната, с пик на 11 юли", се казва в бюлетина на службата за наблюдение на атмосферата на програмата "Коперник".

Тези прогнози засягат също части от Италия и Южна Франция.

"В най-силно засегнатите региони фините прахови честици РМ10 ще надхвърлят 24-часовия среден праг на експозиция от 50 хг/м3 , установен за Европейския съюз за този вид замърсител", обясняват от "Коперник". "Преносът на прах над Испания съвпада с горещата вълна, която засяга страната, като и двете явления се подхранват от топлия въздух от Сахара".

Освен че оцветява небето в оранжево или червено, този прах от пясъчните бури в Северна Африка може да повлияе на човешкото здраве, като влоши дихателните или сърдечносъдовите проблеми. Той намалява и ефективността на слънчевите панели.

Тези пясъчни мъгли обаче са по-малко токсични от ултрафините частици, образувани от пътния трафик, изгарянето на дърва, въглища или пожари.

Според Световната метеорологична организация (СМО) пясъчните и прашните бури засягат предимно хората, живеещи в сухите или полусухите райони на Северна Африка, Арабския полуостров, Централна Азия и Китай, като представляват "сериозна заплаха за здравето".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари