ПП и служебният кабинет се сблъскаха за борбата с корупцията

0
Президентът не може да бъде включен в списъка на лицата по антикорупционния закон заради наказателната си неприкосновеност по Конституция, коментира Крум Зарков
Президентът не може да бъде включен в списъка на лицата по антикорупционния закон заради наказателната си неприкосновеност по Конституция, коментира Крум Зарков Снимка: БГНЕС

Президентът не може да бъде включен в списъка на лицата по антикорупционния закон заради наказателната си неприкосновеност по Конституция, коментира Крум Зарков

Народното събрание дискутира в момента на първо четене два проекта за нови закони за борба с корупцията – единият внесен от ПП, а другият от служебното правителство, пише вестник „СЕГА“. Двата законопроекта на практика се конкурират помежду си, тъй като предлагат диаметрално противоположни решения за начина, по който да се сформира и ръководи държавната антикорупционна комисия.

И двете предложения в основата си предлагат едно и също – да се обособи държавен орган с разследващи функции срещу корупционните престъпления. Различията обаче са много сериозни. От ПП настояват действащият орган – КПКОНПИ, да се раздели на комисия за противодействие на корупцията и комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. 5-те члена на антикорупционната комисия трябва да се избират изцяло от парламента, смятат депутатите на Асен Василев и Кирил Петков. Лично Петков обясни от парламентарната трибуна, че съчетаването на много институции в избора на състава е опасно, защото е възможно борбата с корупцията да стане заложник на сложните отношения между тези институции.

Според правителствения законопроект съставът на органа трябва да се определя на квотен принцип – двама от парламента, един от президента и по един член да се избира от съдиите от Върховния административен съд и от Върховния касационен съд. Освен това според служебния кабинет антикорупционната комисия трябва да има ротационно председателство – всеки от членовете ѝ да се изрежда като председател за една година в хода на нейния 5-годишен мандат. Така, както обясни на депутатите правосъдният министър Крум Зарков, ще се избегне изпадането на органа в политическа зависимост.

И една подробност, която смути много депутати – с проекта на служебния кабинет, назначен от държавния глава Румен Радев, отпада президентът от кръга на лицата, които могат да бъдат разследвани по антикорупционния закон. Провокиран от критични изказвания срещу тази промяна, Крум Зарков коментира, че президентът не може да бъде включен в списъка на лицата по този закон заради наказателната си неприкосновеност по Конституция.

По време на дебата в пленарната зала Милен Матеев от ПП заяви, че членовете на антикорупционната комисия трябва да бъдат избирани от Народното събрание, както и комисарите в сега действащата КПКОНПИ, тъй като това е най-демократично и осигурява най-широко представителство на партиите. От неговата формация не смятат за удачно да се позволява например на президента да участва в органа като избира един от комисарите. Скептични са да се включва в подбора и Върховният касационен съд, тъй като той участва в наказателния процес. Що се отнася до ротационното председателство на комисията, предлагано от служебния кабинет, в ПП вярват, че това само ще доведе до размиване на отговорността.

Крум Зарков му възрази, че най-лошото възможно решение е да се остави на парламента да избира такъв тип орган. Той призова депутатите да не се фокусират, както в миналото, върху избора на председател на комисията, тъй като корупцията е системен проблем и не може да се разчита на един човек. Правосъдният министър заключи, че влиянието на различни институции при избора на състава на комисията, както и ротационното ѝ председателство, са най-сериозните гаранции за независимостта на органа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари