ПП-ДБ внесоха поправка на поправката на поправката за главния прокурор

0
Надежда Йорданова е вносител на поправката заедно с Кирил Петков и Божидар Божанов
Надежда Йорданова е вносител на поправката заедно с Кирил Петков и Божидар Божанов Снимка: Фейсбук

Нов ремонт на механизма за разследване на обвинител №1 преди да е проработил

Продължават кръпките върху приетия преди по-малко от 2 месеца дългоочакван и рекламиран механизъм за разследване на главния прокурор. Кирил Петков, Божидар Божанов и Надежда Йорданова (и тримата от ПП-ДБ) са внесли в парламента проект за промени в Закона за съдебната власт, свързани с прословутия механизъм. Това е втората поправка на поправките, с които беше въведен механизмът. Първата поправка, предложена преди месец, бързо мина през парламента, но президентът Румен Радев наложи вето. То беше преодоляно в понеделник без никакъв дебат, пише вестник СЕГА.

След отхвърлянето на президентското вето Петков, Божанов и Йорданова предлагат в закона да бъде добавен и "заместник на главния прокурор". По принцип механизмът, разписан в Наказателно-процесуалния кодекс, се отнася както за престъпления, извършени от главния прокурор, така и за разследвания срещу заместник главен прокурор. В съдебния закон обаче се говори само за "разследване на престъпления, извършени от главния прокурор". Сега промените би трябвало да уредят това разминаване.

Като изрично се създава и разпоредба, че при неуредени въпроси относно прокурора за разследване на зам. главния прокурор се прилагат правилата за прокурора, разследващ главния.

Регламентира се и що е то система за случайно разпределение на делата. С първата поправка на поправката за избора на специалния прокурор се въведе и специална система, различна от тази, по която се "джуркат" останалите дела. Тази нова система тепърва ще се въвежда, като срокът за това е до 6 месеца. В този период обаче ще действа общата система за разпределение, гласят новите поправки.

Мотиви

Вносителите се аргументират с действията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на 27 юли отказа да назначи избраната за прокурор съдия Даниела Талева с аргумента, че има празното за разследването на престъпленията, извършени от зам. главен прокурор. Според тях волята на законодателя е ясна - процедурата за главния прокурор се прилага и за заместниците му. Но законовата промяна се предлага, за да "преустанови възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да гарантира ефективното им прилагане".

За системата на случайно разпределение в мотивите пише, че на практика това ще уеднакви стандартите и изискванията, тъй като в момента съдебната власт работи с три системи.

Механизмът за разследване на главния прокурор, въведен средата на юни, за да може България най-сетне да изпълни препоръките главният прокурор да не е недосегаем, на практика е оставен на трупчета и в момента не работи въпреки че по един от сигналите срещу настоящият и.д. главен прокурор Борислав Сарафов дори беше избрана съдията, която да го разследва. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обаче просто отказа да я назначи като прокурор и това блокира процеса.

ДНЕВЕН РЕД

Следващото редовно заседание на Прокурорската колегия ще е след повече от месец. За идния вторник е насрочено извънредно заседание, но в дневния му ред има само две точки - временното отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, обвинен по дело за незаконни патрони, както и оставката на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев, който се оттегля от шефския пост заради случая "Дебора".

Да реформираш съдебната система е все едно да преместваш гробище - не може да очакваш помощ отвътре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    дънинг-крюгер
    Някъде из коментарите някой беше споменал за Дънинг-Крюгер, та в тази връзка - Всъщност Дънинг-Крюгеровото невежество е арогантно и илюзорно превъзходство на „умните и красиви“ хора. В което повярваха 618 868 български избиратели. Обаче, участието на Дънинг и Крюгер в правителствената въртележка може да има бедствени последици за политиката, икономиката и независимостта на България. Така, от съчетанието на посланици, ястреби и джендъри ни очакват „продължаваме престъпленията“. Все пак, някой някога ще напише книгата „Щастието да си избирател на български депутати”. И България ще стане страна, в която политиците работят за благото на Човека и Обществото. Но това засега е утопия.
  • 3
    1
    плюс-минус
    Мразя да управляват некадърници. А те са толкова много, толкова много...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари