ПП-ДБ ще подкрепи Димитър Радев за управител на БНБ

0
На свой ред сегашният гуверньор увери, че е готов да остане на поста
На свой ред сегашният гуверньор увери, че е готов да остане на поста Снимка: Никол Николова / БТА

На свой ред сегашният гуверньор увери, че е готов да остане на поста

Парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) ще подкрепи кандидатурата на сегашния гуверньор на Централната банка Димитър Радев за нов мандат. Това обяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти, след проведения разговор на депутати от група с кандидата на ГЕРБ-СДС за ръководител на БНБ, предаде БТА.

На свой ред самият Радев увери, че е готов да остане на поста и затова се среща с ПП-ДБ.

Отговорите, които получихме, са изцяло в посоката на нашата програма, обясни Петков, като посочи, че това е начинът да се вземат този тип решения – информирани, с въпроси. Основното заключение от дискусията е, че България трябва да бъде в еврозоната не по-късно 1 януари 2025 г. и ще работим заедно – парламентът и БНБ – да постигнем тези цели, каза Петков. Обединихме се и че комисията по европейските въпроси към Народното събрание ще бъде комисия по въпросите на ЕС, еврозоната и Шенген, като задачи, и по този начин координацията между БНБ, правителството и Народното събрание ще бъде в синхрон, съобщи съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

След днешната среща и тази ползотворна дискусия мога да кажа, че нашето решение ще бъде, че г-н Радев ще има нашата подкрепа, увери Кирил Петков. Едновременно с това тази подкрепа идва с голямата отговорност нещата, за които говорихме, да станат реалност, изтъкна съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

Неколкократно съм казвал, че трябва да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 г., коментира Димитър Радев. По думите му е много важно, че политическата подкрепа за процеса се разширява, тъй като без нея целта ще бъде нереалистична. Амбициозна цел, но изпълнима, смята той.

Трима са кандидатите за управител на БНБДимитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС; Любомир Христов – от „Възраждане“, и Николай Каварджиклиев – от „БСП за България“. Те ще бъдат изслушани в четвъртък от бюджетната комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари