ПП - ДБ: Пловдивският кмет си осигурява достойни старини

0
Формацията ще даде Здравко Димитров на прокурор заради Панаира
Формацията ще даде Здравко Димитров на прокурор заради Панаира

Формацията ще даде Здравко Димитров на прокурор заради Панаира

“Продължаваме Промяната – Демократична България” ще сезира прокуратурата за безстопанственост на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който пропусна да обжалва промяната в капитала на дружеството “Пълдин туринвест”, с която Пловдивският панаир премина изцяло в ръцете на бизнесмена и почетен руски консул Георги Гергов. Коалицията също така настоява Министерството на културата да ускори процедурата по обявяването на Панаира за недвижима културна ценност с национално значение и така да го предпази от разрушаване. Това обявиха на брифинг в Народното събрание петима депутати от ПП-ДБ, избрани от Пловдив и Варна – Даниел Лорер, Йордан Иванов, Никола Минчев, Стела Николова и Манол Пейков.

В 17:00 ч. на 24 април изтече срокът, в който община Пловдив можеше да обжалва съдебното решение, с което 29% от акциите на община Варна в Пловдивския панаир се апортират в контролираното от Гергов дружество и така той става собственик на 80% от капитала на Панаира.

В Пловдив в продължение на много години се случва скрита приватизация със съдействието на управлението на ГЕРБ в общините Пловдив и Варна, в ущърб на всички българи. Процесът започна още през 2017 г.”, каза депутатът от ПП Даниел Лорер, който бе водач на листата на ПП-ДБ във Варна, предават от пресцентъра на ДБ.

Общинският съвет на Варна още през 2017 г. реши да върне акциите си от Панаира на държавата, но кметът от ГЕРБ Иван Портних не изпълни решението. Подадох сигнал до окръжната прокуратура във Варна, до софийска градска прокуратура, наследник на специализираната, и се оказа, че за кмета Иван Портних решението на общинския съвет било пожелателно. Можем да обобщим, че много институции работиха в интерес на Гергов”, каза депутатът от ДБ от Варна Стела Николова, бивш общински съветник в града.

На фаталния 24 април кметът на Пловдив Здравко Димитров беше в отпуска, и.д. кметът Родопски бил в командировка в София, а шефът на правната общинска дирекция – в болнични. Така проспаха да обжалват”, каза депутатът от ДБ от Пловдив Йордан Иванов. И предупреди, че Гергов вече може да събори палатите в Панаира и да построи жилищен комплекс върху 350 декара площ в централната градска част. “Това е емблематичен пример как не трябва да се упражнява властта и как може да се удовлетвори частен интерес с обществено благо”, каза бившият областен управител на Пловдив.

“Ще сезираме прокуратурата за възможна безстопанственост, защото отново виждаме как се пропускат възможности да се защити общественият интерес от тези, които трябва да го правят. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата. Ще направим възможното министърът на културата да ускори процедурата Панаирът да добие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това ще предотврати евентуалното събаряне на палати или застроявене”, каза депутатът от ПП Никола Минчев, който бе водач на пловдивската листа на ПП-ДБ.

През 2006 г. цената на Панаира е била 400 млн. лв., сега надминава 1 милиард. Гергов е правил заменки с имоти със стократно занижени цени, за да овладее Панаира. Напускането на ГЕРБ от кмета Здравко Димитров е за да си осигури спокойни старини. Панаирът е на всички, не е само пловдивски, това е едно от най-старите изложения в Европа и не можем да позволим да се създаде жилищен комплекс на негово място. Битка ще продължи”, каза пловдивчанинът от ДБ Манол Пейков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари