ПП-ДБ искат таван на обезщетенията за пенсионери в държавните предприятия

0
Вместо да вземат 20-30 заплати, максимумът да е 12
Вместо да вземат 20-30 заплати, максимумът да е 12 Снимка: Dunavmost

Вместо да вземат 20-30 заплати, максимумът да е 12

Служителите в държавните предприятия ще получават максимум 12 заплати при пенсиониране. Това предлагат народни представители от ПП-ДБ с промени в закона за публичните предприятия.

Според Кодекса на труда работодателят дължи минимални обезщетения според трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години при един и същ работодател обезщетението е шест заплати. Тези обезщетения обаче са минимални. Поради това през колективни трудови договори, решения на МС и пр. в държавните дружества съществуват доста по-големи обезщетения, стигащи до 20 или 30 заплати - многократно повече от обичайното в частния сектор, пише вестник "Сега".

Проучване на народния представител от ПП-ДБ Димитър Найденов, който е инициатор на законопроекта, показва значителни аномалии при получаването на обезщетения при пенсиониране в държавните предприятия, твърдят вносителите. За пример обаче е посочено предприятие, което е много различно от останалите - „Ръководство на въздушното движение“. В РВД работят някои от най-високо специализираните и поради това - най-високо платени - служители в бюджетния сектор. От друга страна предприятието редовно става пристан и на верни кадри, които нямат никаква специализация за него.

В РВД за последните пет години са раздадени около 20 милиона лева на нови пенсионери, като през 2021 г. четирима души са взели около един милион лева, изтъкват вносителите от ПП-ДБ. Това прави средно около 250 000 лева на човек. От справка за получените при пенсиониране суми е видно, че в периода 2018-2022 г., са изплащани индивидуално на пенсионер суми над 370 000 лв. по силата на формула в колективен трудов договор.

Димитър Найденов, който е предприемач от Бургас и член на “Да, България”, изтъква, че има огромна диспропорция между обезщетенията в частния бизнес и държавните предприятия. “Очевидно е, че чрез колективен договор (а дори индивидуално) в публичните предприятия се дължат обезщетения поради придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, които далеч надхвърлят пазарните, ако се проследи практика във фирмите частна собственост. Очевидно е също така, че тези обезщетения позволяват легално да се „награждават“ трудоустроени на високи ръководни позиции в публични предприятия лица, които много често са свързани под една или друга форма с принципала – държавата или общината”, мотивира се Найденов.

С предлаганото допълнение на Закона за публичните предприятия се въвежда горна граница на обезщетенията при прекратяване на трудово правоотношение след придобито право на пенсия, което не може да надхвърля брутното трудово възнаграждение за срок от 12 месеца. Това, както отбелязват и вносителите, е двойно повече от минималното обезщетение, предвидено в Кодекса на труда. Т.е. в публичните предприятия отново ще остане възможността за много по-големи обезщетения от обичайните за всички останали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари