До 250 000 лева стига обезщетението при пенсиониране в Ръководство "Въздушно движение"

0
Депутати от "Демократична България" искат таван на тези обезщетения за държавните фирми
Депутати от "Демократична България" искат таван на тези обезщетения за държавните фирми Снимка: btvnovinite.bg

Депутати от "Демократична България" искат таван на тези обезщетения за държавните фирми

250 000 лв. обезщетение при пенсиониране в държавна фирма. Толкова получава средно всеки пенсионирал се от оперативния персонал на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение". Това стана ясно от парламентарен въпрос, който депутатите от ДБ Ивайло Мирчев и Димитър Найденов отправиха към министъра на транспорта Николай Събев.

За сравнение при пенсиониране един полицай получава 10 пъти по-малко - средно около 25 000 лв. Въпросът тук е: Не трябва ли да има таван за обезщетенията при пенсиониране в държавни фирми и институции? Димитър има идеи по тази тема, които ще развие като предложения в парламента“, пише на страницата си във Facebook Ивайло Мирчев.

От отговора на транспортния министър става ясно, че Държавно предприятие РВД има подписан колективен трудов договор още от 1996-та година. Според него при пенсиониране работникът има право на обезщетение, което се изчислява въз основа на броя отработени години, умножени по размера на последното брутно възнаграждение. През 2006-та година е наложен своеобразен лимит, като освен броят години и последната заплата се взима предвид и коефициентът на съотношение между индивидуалната работна заплата и базова единица, приета за предприятието. Именно по този начин са начислени и изплатени обезщетенията през последните пет години.

Освен това разходите за подобен род обезщетения са включени в Плана за ефективност, който е одобрен и от Европейската комисия. Министър Събев отбелязва още, че ДП РВД не ползва бюджетни средства, а финансира дейността си от таксите за предоставено авионавигационно обслужване. Министърът представя и отчет за изплатените обезщетения, от който става ясно, че най-много обезщетения са получили Ръководителите на полети – на 4 души са били изплатени близо 980 000 лева. Инженерно-техническият персонал е получил над 630 000 лева за шестима пенсионирани. От справката става ясно още, че неоперативният персонал, в който влизат шофьор, готвач, склададжия, счетоводител и други подобни длъжности, получават най-малко – средно по около 50 хиляди лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари