Появи се непубликувана стенограма от 9 ноември 1989 година

0
От текста става ясно, че на драматично заседание Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП
От текста става ясно, че на драматично заседание Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП Видео: БНТ

Непубликувана досега стенограма излезе в книгата "Откровения", на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов.

От текста става ясно, че на драматично заседание на 9 ноември 1989 година Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП. Георги Йорданов потвърждава за БНТ достоверността на описаните в стенограмата събития, но отказа да застане пред камера.

Интересни са събитията преди промените.

На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли. Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари