Посрещаме лятото в средата на следващата седмица

0
Дъждовете спират и за няколко дни, ще имаме топло и предимно слънчево време
Дъждовете спират и за няколко дни, ще имаме топло и предимно слънчево време Видео: Дарик радио

Дъждовете спират и за няколко дни, ще имаме топло и предимно слънчево време

Дъжд, дъжд и пак дъжд, и то много, на места до над 100 литра на квадратен метър. Бучат реки, наводняват къщи и стопански постройки, отнасят коли, създават сериозни проблеми, унищожават имущество на хора събирано с години.

Това е юни 2023 година в западните райони на страната. И всеки път имаме усещането, че никога до днес не се е случвало, че е нещо извънредно, което не сме виждали, пише Дарик радио.

Но не е така. Ако се върнем повече от сто година назад във времето и проучим архивите ще видим, че подобни ситуации се повтарят, при това доста често. Но изглежда не си взимаме поука от това и държавните и общински служби си прехвърлят топката, кой носи отговорността за непочистените речни корита, неукрепените речни брегове и строителството на места, където реките често се разливат.

Като заговорихме за порои през годините - ето и кратка справка за месец юни, за да видим, че това, което се случва тази година се е случвало, а и ще се случва и в бъдеще.

1901 г. - юни е бил твърде дъждовен месец. В някои райони валежите са достигнали 200 л/кв.м., на Петрохан - 373 л/кв.м, в Берковица - 262 л/кв.м. Последвало е редуване на сухо време през 1902 и 1904 г. с хладно и студено време през 1903 и 1905 г.

1920 г. - много валежи и вредите от градушките и проливните валежи са били двойно и тройно по-големи, отколкото през други години. На 13 юни в Провадия паднал дъжд от 108 л/кв.м. и населението в района пострадало много от последвалото го наводнение.

1921 г. - само няколко дни са напомнили, че е юни, през останалото време температурите били по-ниски от майските. През периода 22-24 юни в районите с надморска височина, по-голяма от 1200 м, се е образувала снежна покривка и е загинал много добитък.

1939 г. - нормални температури и валежи, но на 28 юни в района на Севлиево имало проливен дъжд, голямо наводнение на реките Росица и Видима, което предизвикало много човешки жертви.

1940 г. - в Западна България имало много валежи и наводнения, а в Източна България е било сравнително сухо.

1941 г. - сравнително малки отклонения от нормата, но в района на Русе на 18 юни денонощният валеж достигнал 170 л/кв. м. и причинил наводнение.

1943 г. - валежите са били над нормата, температурите - под нормата за месеца, имало е и наводнения на 18 и 19 юни.

1948 г. - хладно време с много валежи, на 21 и 22 юни паднали поройни валежи, придружени с бурни ветрове и гръмотевични бури.

1957 г. - топло и в повечето райони валежно, в източните райони с нормални валежи. На 29 юни Марица излязла от коритото си и заляла някои квартали на Пловдив и Пазарджик. В други райони също е имало наводнения.

1966 г. - хладно и особено в Северна България валежно време, силните градушки и ниските температури нанесли големи щети на лозята.

1969 г. - хладно и с валежи. Проливните валежи и силните градушки нанесли големи вреди в много райони на страната. На 18 юни в кв. "Захарна фабрика" в София са били измерени валежи от 126 л/кв.м., в Шипково - 250 л/кв.м.

1970 г. - при общо взето нормално време на 18 срещу 19 юни във Видинско и в района на Монтана се разразила силна буря, придружена с проливен дъжд с градушка, които нанесли щети на посеви, зеленчукови градини. Изпочупени са били стъкла и е била прекъсната електрическата мрежа.

1983 г. - хладно и с валежи. На 29-и в София е валял проливен дъжд, който в централната част на града е бил последван от наводнение.

Впечатление прави юни 1988 г., въпреки че температурите са били нормални, а валежите - малко, през последните дни на месеца в отделни райони са паднали проливни дъждове, съпроводени със силни градушки и локални наводнения.

1992 г. - значителни валежи (на места до 220 на сто от нормата), на връх Ботев - 269 л/кв.м, в Тетевен - 279 л/кв.м, във Враца - 232 л/кв.м, на връх Мургаш - 199 л/кв.м.

1993 г. - малко валежи, но на места имало локални наводнения, а бури с градушка в Североизточна България, предизвикали много щети.

1994 г. - на 15 юни в Силистренско валял пороен дъжд, градушка със зърна колкото орех и силен вятър, предизвикали наводнения и повреди.

1997 г. - нормални валежи, но на 18 и 20 юни на места, главно в Североизточна България и Пловдивска област, паднали градушки и причинили материални щети. Смерч в Пловдивско засегнал 25 села и 250 къщи останали без покрив, като щетите били за около 8 милиона щатски долара.

1999 г. - по-топло, в повечето райони валежи над нормата и чести съобщения за градушки. На 12 юни пороен дъжд и бурен вятър предизвикали в Пловдив наводнения, изкоренили дървета и трима души загинали.

2001 г. - нормални температури и валежи, но на 19 юни проливни валежи довели до локални наводнения в Русенска и Сливенска област, както и в някои квартали на София.

ст.н.с., д-р,Латин ЛАТИНОВ-НИМХ /2007г./ публикувано в пресата.

Както се вижда от тази справка за юни през годините, нищо необичайно не се случва сега, въпросът, който е по-важен - докога ще продължи този твърде "мокър" период.

Според синоптичните модели, които следим - нестабилната атмосфера, провокирана от по-ниското атмосферно налягане в района на Балканите ще започне да се стабилизира от вторник, следващата седмица, когато за период от няколко дни времето ще бъде по-топло, а вероятността за валежи ще е много малка.

Дотогава обаче, особено в събота и неделя, отчасти и в понеделник условията за краткотрайни, но проливни валежи се запазва и ще ги видим на места в пленинските райони на Западна България. Същевременно обаче, валежната зона ще се премества на изток и в събота, неделя и понеделник и на изток ще има валежи с гръмотевици, на места интензивни. Докато на запад тези процеси ще отслабват.

Това е добрата новина за всички, на които вече им е дошло до гуша от валежи.

Според моделите, около 26 - 27 юни отново ще видим повече валежи и гръмотевични бури, но това е предварителна прогноза.

В средата на следващата седмица освен по-сухото и стабилно време, температурите също ще се повишат и на места в низините на страната ще надхвърлят 32 - 33 градуса. Сериозни жеги не се прогнозират, но ще бъде топло, в равнините дори горещо в следобедните часове.

После отново температурите ще се понижат с няколко градуса. Очертава се към края на месеца отново да има по-нестабилна атмосфера и вероятността за гръмотевични бури да се увеличи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари