Поскъпват пластмасовите продукти за еднократна употреба

1
Сумата за използваните им се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка
Сумата за използваните им се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка

Сумата за използваните им се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка

От началото на годината търговците, които използват пластмасови продукти за еднократна употреба за пълнене с храни, включително напитки и готови ястия, имат задължението да ги предлагат на потребителите срещу 10 стотинки за чаша и 25 стотинки за кутия, тоест с пет стотинки повече в сравнение с миналата година, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Оттам напомнят, че изискването е във връзка с влязлата в сила през 2023 година. Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Документът предвижда цената на използваните пластмасови чашки и кутии за храна поетапно да се увеличава през следващите години до 2027 година.

"Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им. Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима", отбелязват от МОСВ. Целта на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен.

"Задължение на бизнес операторите (търговски обекти, питейни заведения, заведения за бързо хранене) е да осигурят алтернативни възможности като съдове и чаши за многократна употреба и продукти, изработени от други материали – хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. Следва да се има предвид, че към настоящия момент законодателството в областта на храните не позволява носенето на собствени съдове на мястото на продажбата", коментират също от МОСВ.

В търговските обекти задължително трябва да бъдат поставени на видно място информационни табели за необходимостта от намаляване употребата на пластмасови продукти, за вредното им въздействие върху околната среда, както и за алтернативните възможности, които се предлагат в търговския обект. Гражданите могат да изискват такава информация на мястото на продажбата, за да бъдат насочени към алтернативни и достъпни продукти за многократна употреба. Сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка. Гражданите могат да изискват от търговците да спазват това свое задължение, подчертават от екоминистерството.

Според Националния туристически регистър общият брой на заведенията за бързо обслужване, в които със сигурност се използват продуктите в обхвата на наредбата, е над 4700, посочват още от МОСВ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Съчувствам му на Нерезът
    Нерезът ще трябва да плаща повече за призирвативи, освен ако не ги използува двукратно, като ги обръща. Май затова се удигнаха дънъците в гръдъ. Да компенсира разходите за пластмаса и латекс.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари