Поскъпна винетката за камиони

0
Автобусите също са засегнати от промяната на таксата
Автобусите също са засегнати от промяната на таксата Снимка: Труд

С едно евро повече на ден ще плащат тежкотоварни автомобили и големите автобуси за използване на пътната ни инфраструктура.

Така винетката вече ще струва 12 евро, след като депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, предаде Монитор.

Таксата обхваща всички превозни средства, които пренасят товари, както и превозните средства с две и повече оси, които имат техническа допустима максимална маса 12 или повече тона. Автобусите също са засегнати от промяната. Новата цена ще бъде плащана и от превозни средства, предназначени за превоз на пътници с повече от осем места за сядане, без мястото на водача.

Предложението беше внесено от народния представител от ГЕРБ Александър Ненков. Промените се налагат, за да се синхронизира българското законодателство с европейските директиви. Това се посочва в доклада на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Според вносителите с повишаване на размера на таксата с 1 евро на годишна база увеличението на приходите от дневни винетни такси от тежкотоварните автомобили, събирани от Агенция "Пътна инфраструктура", се очаква да бъде над 2.8 млн. лв.

По-високата пътна такса няма да доведе до ръст на цените на превозите, коментира пред „Монитор“ шефът на Съюза на международните превозвачи Йордан Филипов. По думите му въвеждането на тол системата, планирана да заработи през 2019 г., е по-вероятно да повиши сумите за превоз.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари