Казус на семейството на дете с увреждания доведе до иницииране на законодателна промяна

2
Трябва да бъде променен Законът за движение по пътищата
Трябва да бъде променен Законът за движение по пътищата Видео: NOVA

Трябва да бъде променен Законът за движение по пътищата

Преди месец научихме историята на семейство на дете със 100% инвалидност, което не може да получи безплатна винетка и място за паркиране заради капан, заложен в административна наредба.

Според сегашния закон може да се получи безплатна винетката само за лек автомобил, а семейството е купило специализиран бус за нуждите на детето си. Родителите не са подозирали за ситуацията, в която ще изпаднат. Има ли реакция от отговорните институции и ще получат ли близките на детето винетка и паркомясто?

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева заяви, че бащата на детето не трябва да доказва, че бусът се използва специално за нуждите на детето, защото това е видно.

За голямо съжаление, според настоящите разпоредби наистина автомобилите със специално предназначение, какъвто е този, нямат право на освобождаване от винетни такси. В тази връзка искам да благодаря, че отразявате този случай, тъй като до момента подобни сигнали не сме получавали, въпреки че 216 000 винетки са отпуснати за 2023 година. От АСП инициирахме законодателна промяна чрез министерството. Трябва да бъде променен Законът за движение по пътищата и там да бъде добавено, че и подобен род автомобили с такова предназначение ще имат право да бъдат освобождавани от винетна такса”, посочи Танева, цитирана от NOVA.

Проблем срещат и електрическите превозни средства за такива цели, заради които също трябва да има законодателна промяна. Причината е, че законът сега касае обема на двигателя, а електромобилите нямат такъв. Вече е предприето действие в тази насока и се очаква реакция през 2024 година.

Бащата на детето сподели, че след репортажа вече е получил безплатно паркомясто за превозното си средство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари