Поскъпна стажа за пенсия

0
Новият праг на осигуряване за месец стаж вече струва 86 лева
Новият праг на осигуряване за месец стаж вече струва 86 лева

По-скъпо струва от тази година откупуването на стаж за пенсия.

Заради повдигането на осигуровката за пенсия с 1 процент и новия по-висок праг на осигуряване за самоосигуряващи се, за месец стаж вече се дължат 86 лева и 48 стотинки. Миналата година над 5 хиляди души са откупили недостигащ стаж за пенсия, коментираха от Националния осигурителен институт, цитирани от БНР.

Пенсионната реформа е в ход и поне засега се изпълнява така, както бе договорена през 2015 г. Възрастта за пенсия нараства плавно, за повечето категории труд се увеличава и необходимият стаж.

Директорът на дирекция "Пенсии" в НОИ Любомира Язаджиева констатира намаление в броя хора, заплатили стаж през миналата година. Малко над пет хиляди са били те при 6 700 година по-рано. Възможността хората да откупуват стаж са две - за висшисти това е времето през, което те са били студенти, за което няма срок. Покупка могат да правят и хора, навършили възраст за пенсия, но на които не достига стаж до пет години. Тя припомни условията, валидни за тази година:

За масовата пенсия за осигурителен стаж и възраст за трета категория труд необходимите условия за пенсиониране през 2017 г. са навършени 61 години и 35 години и 4 месеца осигурителен стаж за жените, а за мъжете – 64 години навършена възраст и 38 години и 4 месеца осигурителен стаж.

Икономическият експерт Мика Зайкова съветва, особено хората висшисти, да купуват стаж, дори с цената на заеми:

Ако е възможно или да вземат пари на заем от близки хора, от деца или да вземат социален кредит от банка, но не да прибягват до бързите кредити, защото при тях си взел пет хиляди, а трябва да върнеш 50.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари