Пенсионната възраст нараства от 1 януари

2
Крайната цел, която е заложена в законодателството, ще бъде достигната през 2037 година
Крайната цел, която е заложена в законодателството, ще бъде достигната през 2037 година

Крайната цел, която е заложена в законодателството, ще бъде достигната през 2037 година

От 1 януари 2024 година продължава плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране. Крайната цел, която е заложена в законодателството, ще бъде достигната през 2037 година, предава БНР. Тогава и мъжете, и жените ще излизат в пенсия на 65-годишна възраст, а изискуемият стаж ще бъде съответно 40 и 37 години.

За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, хората трябва да имат определена възраст и стаж, които нарастват плавно ежегодно от 2016 година насам по фиксирана схема. В най-масовата трета категория труд през 2024 година жените ще излизат в пенсия на 62 години и 2 месеца, а мъжете - на 64 години и 7 месеца.

Нарастването ѝ в сравнение с 2023 година е два месеца за жените и един месец за мъжете. Изискването за стаж през Новата година е 36 години и 6 месеца за жените и 39 години и шест месеца за мъжете. След навършване на изискуемата възраст родените след 31-и декември 1959-а година започват да получават втора пенсия от задължителните универсални фондове.

Пенсионирането в условията на непълен стаж става на 67 години и за двата пола с 15 години осигурителен стаж. Законът дава възможност за отпускане на намалена пожизнено пенсия за хора, които имат нужния стаж и които пожелаят да се пенсионират до една година по-рано от възрастта за отпускане на пенсия по общия ред.

Продължава нарастването с по два месеца на възрастта за пенсиониране на военнослужещите, държавните служители по Закона за МВР и други, и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети или 18 години действително изслужени по съответните специални закони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари