Ползите и вредите за здравето от индийското орехче

0
Тази подправка обикновено се използва в печива, празнични лакомства и напитки
Тази подправка обикновено се използва в печива, празнични лакомства и напитки

Тази подправка обикновено се използва в печива, празнични лакомства и напитки

Индийско орехче (Myristica fragrans) е подправка, която обикновено се използва в печива, празнични лакомства и напитки. Подправката се произвежда чрез смилане на семена от индийско орехче, които произхождат от цъфтящо растение от семейство Myristicaceae, произхождащо от Африка, Азия и тихоокеанските острови. Подправката има сладък вкус и често се комбинира с други сладки подправки, включително канела, карамфил и бахар.

Докато индийското орехче обикновено се използва при готвене и печене, някои също използват подправката или нейното етерично масло, за да получат индийско орехче. Използването на съставката по този начин може да има сериозни странични ефекти, алармира Actualno.

Ползи от индийско орехче

Индийското орехче е възхвалявано и за своите антиоксидантни, антибактериални, антидиабетни, болкоуспокояващи, предпазващи черния дроб и предпазващи от рак свойства. В допълнение към употребата му като ароматизираща подправка в азиатската, европейската, близкоизточната и африканската кухня и традиционните американски печива, индийското орехче има история на медицинска употреба.

Някои източници приписват на индийското орехче въздействие върху нервната система и въображението, като дори стигат до твърдението, че етеричното масло от индийско орехче може да има хипнотичен или халюциногенен ефект. Всъщност има проучвания за използване на индийско орехче като психотропно средство лекарство с вредни последици.

Има и дълга история на използването на индийско орехче за облекчаване на хронична болка. Проучвания при плъхове предполагат, че маслото от индийско орехче може да има потенциал като средство за облекчаване на хронична болка, но липсват изследвания при хора.

Хранителна информация

Една порция (приблизително 1 чаена лъжичка или 2,2 г) смляно индийско орехче осигурява приблизително 12 калории. Калориите идват от въглехидрати (1,08 г), протеин (0,13 г) и мазнини (0,8 г).

Индийското орехче също осигурява малко количество витамин А, фолиева киселина, холин и витамин С, но не в количества, които ще повлияят на дневния препоръчителен прием на тези витамини.

Минералите в индийското орехче включват калций (3,7 мг), фосфор (4,3 мг), магнезий (3,7 мг), калий (7,0 мг) и малки количества натрий и манган.

Избор, подготовка и съхранение

Индийското орехче може да бъде закупено в цяла или смляна форма. Смляната подправка обикновено се намира в почти всеки магазин за хранителни стоки. Ако решите да закупите цели семена от индийско орехче, за да ги смелите сами, може да се наложи да посетите специализиран пазар или да ги купите онлайн.

Известно е, че смляното индийско орехче бързо губи вкуса си. Поради тази причина някои готвачи избират да го купуват цяло. Целите семена от индийско орехче остават свежи за неопределено време, така че можете просто да смелите това, от което се нуждаете, и да запазите останалото за по-късно.

Индийското орехче може да се използва за овкусяване на сладки печива като ябълков пай, бисквити и други лакомства. Но подправката се използва и за овкусяване на месо (като агнешко) или нишестени зеленчуци.

Възможни нежелани реакции

Индийското орехче вероятно е безопасно, когато се консумира в количества, които обикновено се намират в храната. Но прекомерната консумация на индийско орехче може да бъде рискована, причинявайки гадене, повръщане и халюцинации.

Има проучвания за отравяне с индийско орехче, датиращо от началото на 1900 г., със симптоми, включително пареща болка в стомаха, прекардиална тревожност или виене на свят.

Изследователите пишат, че токсичните ефекти на индийското орехче се дължат на наличието на масло от миристицин, естествено органично съединение, намиращо се в подправката. Според един публикуван доклад, отравянето с индийско орехче е рядко, но вероятно недостатъчно докладвано и трябва да се има предвид.

Освен това, дългосрочната употреба на индийско орехче в дози от 120 мг или повече дневно е свързана с халюцинации и други психични странични ефекти. Хората, които са приемали по-големи дози индийско орехче, са имали гадене, сухота устата, замаяност, неравномерен сърдечен ритъм, възбуда и халюцинации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари