Най-коварната закуска за панкреаса

2
Кои храни са наистина полезни и кои са само "празни калории"?
Кои храни са наистина полезни и кои са само "празни калории"?

Кои храни са наистина полезни и кои са само "празни калории"?

Сладки кисели млека, извара, сокове, нектари, нискомаслени млечни продукти, инстантни зърнени закуски: на пръв поглед те изглеждат като здравословен избор за закуска. Но ето какво крие лъскавата им фасада:

Подсладената извара, плодовото кисело мляко, соковете и нектарите са истински "захарни бомби". Някои кисели млека съдържат до 15% захар! Захарите се крият и в нискомаслените млечни продукти, под формата на "подобрители на вкуса".

Инстантните зърнени закуски са силно преработени и запарени, което унищожава голяма част от хранителните им вещества. Те насищат организма с "празни калории", без да му доставят истинска храна.

За да са по-вкусни, инстантните зърнени закуски са пълни със захар, подобрители на вкуса, синтетични аромати и други добавки.

Прекалено мазните храни, като например сандвич с хляб, сирене и масло, са враг номер едно на панкреаса. Високото съдържание на холестерол и триглицериди в тези храни претоварва панкреаса и ускорява развитието на атеросклероза.

Мюслито може да е коварен измамник. Готовите мюсли често са прекалено сладки и съдържат много мазнини под формата на растителни масла. Количеството ядки и сушени плодове, посочено на опаковката, невинаги е реално.

Гранола, мюсли със захар, бързо приготвящи се овесени ядки, печива от рафинирано брашно, пържени картофи и бял ориз - тези храни са почти без фибри, витамини и минерали. Затова е добре да ги сведете до минимум в диетата си.

Закуската е важен момент от деня, но не е нужно да е "бомба" от захар, мазнини и "празни калории". Избирайте здравословни и непреработени храни, които ще ви заредят с енергия и ще ви помогнат да се чувствате добре.

Тази статия не е предназначена да замени балансираното хранене и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    потребител
    има нещо вярно само да питам коя храна в магазините е без химия и захари и др
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари