Полша ще строи най-голямото летище в Европа

0
Проектът е за 19 милиарда долара
Проектът е за 19 милиарда долара Снимка: Reuters

Село Баранов в Полша е тихо и спокойно, с едва един общ магазин, училище, носещо името на папа Йоан Павел II, и църква, която се издига над горички от ябълкови и крушови дървета.

Рафал Милчарски обаче иска да го превърне в оживен транспортен център, изпълнен с рева на реактивни самолети, пише Economic.

Главният изпълнителен директор на LOT Polish Airlines SA казва, че неговата компания и страната му се нуждаят от съвременен авиационен хъб, който да обслужва Варшава, на 40 километра на изток. 

На мястото на скромните селски къщи, заобиколени от цветни лехи, Милчарски предвижда терминали, хангари и писти - проект за 70 милиарда злоти (19 милиарда долара), включващ и изграждането на нови железопътни линии и магистрали - които да поемат поток от 45 милиона пътници годишно и така новото летище да съперничи на Хийтроу в Лондон, Шарл де Гол в Париж и Схипхол в Амстердам. 

"Централна Европа се нуждае от подходящ авиационен център", казва Милчарски в кабинета си в настоящата база на LOT - въздушно съоръжение, носещо името на композитора Фредерик Шопен, открито през 1934 г. Компанията ще бъде част от планирането и изграждането на новото летище, разказва Блумбърг.

Новото летище, което ще бъде на 15 минути разстояние с влак от централната гара на Варшава, е от ключово значение за амбицията на LOT да утрои пътническия трафик и да увеличи обслужването на дълги разстояния до Азия и Америка. 

Строителството е планирано да започне през 2021 г., след като правителството придобие земята в Баранов и близките градове, а полетите се планира да започнат през 2027 г. 

Други фази ще добавят още писти и терминали, увеличавайки капацитета до 100 милиона пътници годишно - повече от Хийтроу, най-натовареното летище.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари