Полша и Литва обмислят затваряне на границите с Беларус

0
В район бяха открити наемници от "Вагнер"
В район бяха открити наемници от "Вагнер" Снимка: iStock

В район бяха открити наемници от "Вагнер"

Полша и Литва обмислят да затворят границите си с Беларус, след като наемници от "Вагнер" бяха открити в района, каза литовски заместник-министър на вътрешните работи, цитиран от АФП.

Съображенията са реални. Възможността за затваряне на границата съществува“, каза Арнолдас Абрамавичус пред репортери, предава БГНЕС.

Минск прие бойци на наемническата групировка "Вагнер" след краткотрайния им бунт срещу висшите руски военни.

Вилнюс многократно предупреди своите западни съюзници, че наемниците могат да се маскират като търсещи убежище, опитвайки се да пресекат границите на Беларус с държави-членки на ЕС, или да организират провокации, включващи бежанци.

Възможно е някои групи бежанци, нередовни мигранти да бъдат прехвърлени, за да предизвикат някакъв вид безредици“, каза Абрамавичус.

Председателят на управляващата партия в Полша Ярослав Качински каза, че руските наемни бойци "не са в Беларус за забавление".

Те са там, за да създават различни видове кризи, насочени предимно срещу Полша“, каза Качински и добави, че Полша изгражда отбранителните си способности, „така че тези провокации, тези дейности да се провалят“.

И Варшава, и Вилнюс издигнаха огради по границите си с Беларус и Русия, обвинявайки Минск и Москва, че въоръжават притока на мигранти в ЕС, за да дестабилизират блока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари