Полша: ЕС да финансира граничната сигурност заради опасенията около „Вагнер“

0
Полша ще предприеме постоянни мерки за укрепване на границата, включително засилване на присъствието на силите за сигурност
Полша ще предприеме постоянни мерки за укрепване на границата, включително засилване на присъствието на силите за сигурност

Полша ще предприеме постоянни мерки за укрепване на границата, включително засилване на присъствието на силите за сигурност

Полша очаква Европейският съюз да ѝ помогне да финансира мерки за укрепване на източната граница, заяви днес заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски, след като Варшава обяви засилване на сигурността, свързано с опасенията около присъствието на руската наемническа компания "Вагнер" в Беларус, предаде Ройтерс.

Решението на руския президент Владимир Путин да предложи на войниците от частната военна компания да изберат да се преместят в Беларус предизвика безпокойство сред източните членове на НАТО, че присъствието на "Вагнер" ще доведе до по-голяма нестабилност в региона.

Вчера полският вицепремиер Ярослав Качински - лидер на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) - заяви, че според полските власти в Беларус вече може да има около 8000 войници на "Вагнер".

Той заяви, че Полша ще предприеме както временни, така и постоянни мерки за укрепване на границата, включително засилване на присъствието на силите за сигурност и увеличаване на пограничните съоръжения.

Запитан днес дали Брюксел трябва да помогне на Варшава да плати за тези мерки, заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски заяви, че "Полша очаква това". "Европейската солидарност означава да подкрепяме страни, заплашени от дестабилизация", каза той пред общественото радио и допълни: "Тези предпазни мерки трябва да бъдат увеличени".

Полша обвинява Беларус, че изкуствено създава мигрантска криза на границата, като вкарва хора от Близкия изток и Африка и се опитва да ги изтласка през границата, но Минск отхвърля обвинението.

Вчера Качински заяви, че присъствието на "Вагнер" в Беларус може да означава "нова фаза на хибридната война, фаза, много по-трудна от тази, с която сме се справяли досега".

Качински, смятан за фактически лидер на Полша, изглежда зае по-твърда позиция по отношение на сигурността на границите от президента Анджей Дуда, който говори по-рано през деня в Киев, отбелязва Ройтерс.

Дуда заяви, че ако се наложи, Полша ще засили охраната на границата си с Беларус, но че границата и сега е строго охранявана.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки, от своя страна, ще представи днес план за укрепване на границите на Европейския съюз на среща на върха в Брюксел, като добави, че граничната агенция Фронтекс трябва да бъде реформирана и трябва да се отпуснат повече средства за подпомагане на страните, които се сблъскват с миграционните проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари