Полицията в Северна Ирландия откри тръбни бомби преди посещението на Джо Байдън

0
Откриването на тези устройства е поредното зловещо и обезпокоително събитие, посочи полицейски началник
Откриването на тези устройства е поредното зловещо и обезпокоително събитие, посочи полицейски началник Снимка: David Young/PA via AP

Откриването на тези устройства е поредното зловещо и обезпокоително събитие, посочи полицейски началник

Полицията в Северна Ирландия каза, че е открила четири тръбни бомби в гробищен парк в близост до град Дери, след операция по опазване на обществената безопасност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бомбите са открити броени часове преди пристигането на американския президент Джо Байдън в Белфаст, намиращ се на около 110 километра югоизточно от Дери.

Вчера полицията съобщи за голям брой маскирани хора, които са атакували полицейски коли с петролни бомби и други предмети по време на демонстрация в Дери срещу Споразумението от Разпети петък. Взривните устройства са открити в район близо до мястото на демонстрацията, казаха от полицията.

"Откриването на тези устройства е поредното зловещо и обезпокоително събитие", посочи в изявление помощник-полицейският началник Боби Сингълтън.

Байдън се очаква да пристигне в Белфаст тази вечер - в деликатен за Северна Ирландия политически момент - за честванията на 25-ата годишнина от мирното споразумение, сложило край на продължили 30 години кръвопролития.

Тръбните бомби представляват импровизирани взривни устройства, използвани в миналото от милициите в Северна Ирландия. В повечето случаи те са с размер на ръчна граната е представляват парче тръба, напълнена с експлозиви.

Полицията каза, че операцията в района на гробищния парк вече е приключила и нейните служители са напуснали мястото.

"Колегите от Отдела за борба с тероризма поемат разследването по случая", каза Сингълтън.

Миналия месец британската разузнавателна служба МИ5 повиши нивото на потенциална опасност в Северна Ирландия от "местен тероризъм" на "сериозна опасност", което означава, че терористичните атаки са много вероятни. Това действие няма връзка с отбелязването на годишнината, отбелязва Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари