Полицията на Острова се извини за убийството на футболист

0
Звездата на Астън Вила загуби живота си през 2016 г.
Звездата на Астън Вила загуби живота си през 2016 г. Снимка: Reuters

Звездата на Астън Вила загуби живота си през 2016 г.

Полицейски сили в западна Англия се извиниха официално в понеделник на семейството на бившия футболист от Висшата лига Делиън Аткинсън, шест месеца след като един от служителите им бе осъден на затвор заради смъртта му.

48-годишният Аткинсън почина в болница през 2016 около час, след като полицай Бенджамин Монк изпразни своя „Тейзър“ по него три пъти – включително веднъж за 33 секунди, и го ритна два пъти в главата. Монк бе осъден през юни на осем години затвор за причиняването смъртта на бившата звезда на Астън Вила, като съдията постанови, че престоят зад решетките е необходим за запазване обществената увереност в полицията, припомня БГНЕС.

Пипа Милс, която стана началник на Уест Мърсия Полийс през септември, писа до семейството на Аткинсън, за да каже, че „дълбоко съжалява за разрушителния ефект“ от поведението на Монк.

"Полицейска униформа не гарантира на служителите на реда имунитет или това да действат срещу закона, или да злоупотребяват с правомощията си", написа тя в писмото. Милс подчерта, че е имала „задължение“ да „приеме“, че правата на Аткинсън са нарушени под Европейската конвенция за защита на човешките права.

Адвокатът на семейството Кейт Мейнард сподели в изявление, че официалното извинение „е добре дошло“.

„С първото признание за виновен на служещ полицейски служител по обвинение в непредумишлено убийство, свързано с полицейските му задължения от над 30 години, се надяваме, че това ще послужи като спирачка, и също така ще окуражи тези, които търсят полицейска отговорност“, каза тя.

Сърцето на Аткинсън спира и той си отива от този свят в болницата, след като полицията е извикана в дома на баща му в Телфорд, северно от Бирмингам, през август 2016. Съдията на делото на Монк откри, че психическото състояние на Аткинсън, който игра още за отборите на Шефилд Уензди, Ипсуич Таун и Реал Сосиедад в Испания по време на професионалната си кариера, „внезапно и драматично се влошило“.

Но осъждайки Монк след шестседмичен съдебен процес, той отсъди, че действията на полицая са били с прекомерна сила. По време на изслушванията, стана ясно още, че Монк на два пъти е бил намиран за виновен в грубо нарушение на правилата, но в крайна сметка запазвал работата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари