Полицай: Обучени кучета откриват COVID-19 по-бързо от PCR тест

4
Куче-търсач в рамките на 5 -10 минути може да сканира около 40-50 проби
Куче-търсач в рамките на 5 -10 минути може да сканира около 40-50 проби Видео: btv

Кучета-търсачи разпознават миризмата на вируса на много летища

По суша, въздух и вода кучетата–търсачи надушват боеприпаси, намират изгубени в планината и спасяват застрашени животински видове.  

Снимка: btvnovinite.bg

Кучешкият нос от години се използва в медицината, а с разпространението на пандемията от коронавирус през последните месеци, експерти доказаха, че най–добрите ни приятели могат да бъдат обучени да откриват и COVID-19, предава bTV.

Съвместно с университета в Хановер през последните 15 години полицай Ханс Ебърс разработва универсална система за обучение на кучета-търсачи в разпознаването на миризми включително и на вируси като COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Това което кучето надушва не е самият вирус, а клетка от този вирус, която се е отделила. Така молекулите, които се освобождават са индивидуални, изключително специални молекули, които кучето може да помирише“, обяснява той.

В обучението досега участват както опитни кучета, така и такива, които преди това не са се обучавали в търсенето на вируса. Полицай Ебърс казва, че опитността тук не е от значение, тъй като COVID-19 е нов и за двете групи.

Според полицай Ебеърс кучето може да разпознава такива заразени клетъчни молекули, каквито нормалните тестове не могат да уловят.

Снимка: btvnovinite.bg

Бих казал, че точността между куче и тест е равна, но по мое мнение кучето е по–добрият вариант, защото може да работи значително по–бързо, в рамките на 5 –10 минути може да сканира около 40–50 проби", казва той.

А на летищата във Финландия, Ливан, Дубай и Чили вече се възползват от установените резултати и проверяват пътниците чрез кучета като допълнение към PCR теста.

Снимка: btvnovinite.bg

Дали обаче всяко куче може да стане експерт в разпознаването на коронавируса, полицай Ебърс е категоричен:

Не всяко куче има вътрешната готовност да стигне до целта. Всъщност е както при хората – всеки човек може да ходи, но не всеки би тичал ежедневно в спортната зала. Нужни са вътрешна готовност и голяма мотивация, и това е разковничето, с което и ние работим...И подходяща награда, разбира се така, че кучето да научи, че само когато изпълни заръката ще получи награда“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Още малко и мързелът официално ще се нарича пролетна умора...

Харесай Дунавмост във Фейсбук