Политиците нямат смелост да спрат катастрофите

0
В нормалните държави няма да видите полицай на пътя. Но там има видеонаблюдение
В нормалните държави няма да видите полицай на пътя. Но там има видеонаблюдение

В нормалните държави няма да видите полицай на пътя. Но там има видеонаблюдение

"Нашите политици нямат топките да приемат непопулярни мерки, а след всеки тежък инцидент властта винаги се сеща, че трябва да направи нещо“. Това коментира в предаването "(О)позиция" на "СЕГА" Владимир Тодоров, основател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Той смята, че въпросът не е в размера на глобите, а че всяка втора глоба не се събира и може да бъде избегната.

"Генерално проблемите са много и са на политическо ниво. Решаването на проблемите на пътната безопасност е свързано с приемането на нелицеприятни законодателни мерки, които да доведат до сериозни санкции", посочи Тодоров.

Той даде за пример и как "в нормалните държави няма да видите полицай на пътя. Но там има видеонаблюдение". На този фон МВР в София разполага само с 3 стационарни камери, които следят скоростта, докато Столичната община на всяко кръстовище има видеонаблюдение. Но двете системи не си "говорят", като се намират някакви оправдания, които звучат несериозно.

Магистралата София - Бургас има 5 камери, а трябва да има поне 50. Камерите на тол системата не се включват в контрола по скоростта, посочи Тодоров. Според него, ако скоростта се контролира с камери, тя ще спадне.

Тодоров припомни, че пътната безопасност не е само надигнати пешеходни пътеки или осветени булеварди. Истинската реформа в сферата са неща, свързани с обучението на младите водачи, с инфраструктурата, с дигитализация, с изцяло нов Закон за движение по пътищата, с изцяло нов НК, изреди той. Но допълни, че тук нещата се случват на парче и с кръпки.

Колкото до пияните шофьори, според него има и друг проблем – толерантността и пасивното отношение на хората. Тодоров допълни, че никой не влиза в конфликт с пияния си приятел, да му вземе ключовете за колата, да извика "Дринк енд драйв", а държавата не е създала система за психологическо въздействие и работа с шофьорите, заловени да карат пияни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари