Политически маневри в Русе

2
Спрягат Иво Пазарджиев за един от заместниците на Пенчо Милков
Спрягат Иво Пазарджиев за един от заместниците на Пенчо Милков Снимка: Dunavmost

Политическите маневри в Русе, свързани с резултатите от местните избори, продължават и днес.

Снощи общинският лидер на ГЕРБ Росен Даскалов е подал оставка заради загубата на Диана Иванова в надпреварата за кмет. Той е определил действията си като поемане на морална отговорност. Даскалов заема поста само от три месеца, след като бе назначен на него от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Именно тя има правомощията да го освободи или да отхвърли оставката му, което трябва да стане на следващото й заседание в сряда или в четвъртък.

Загубата на Диана Иванова би трябвало да се смята и за лична вина на Даскалов, казват запознати, според които тя е била негово предложение като кандидат за кмет. Тъй като заради липсата на 6 дни уседналост самият Росен Даскалов не е отговарял на изискванията да се кандидатира, директорът на ПГ по облекло е била спасителният пояс. Като смекчаващи вината обстоятелства биха могли да бъдат липсата му на партиен опит, още повече на такава висока позиция, и то точно преди важните местни избори. Не бива да се забравя и факта, че според вътрешнопартийните слухове Даскалов е избран за поста на общински ръководител на партията в Русе лично от лидера Бойко Борисов, информира Русе Медиа.

Оставка като общински ръководител на ГЕРБ за община Ветово е подал и депутатът д-р Андриан Райков. Въпреки че Ветово никога не е била на ГЕРБ, резултатите на тези избори са с двойно по-малко подкрепа за партията от изборите през 2015 г. Неговата оставка също ще се разглежда на Изпълнителна комисия.

След загубата на кандидата на ГЕРБ в Русе се чуха и гласове за оставка на Пламен Нунев като областен координатор на партията. Според отчетените от него обаче резултати в региона, ГЕРБ е увеличил общинските съветници по места и е запазил кметовете си в шест от общините. Загубата е единствено в община Русе, но дали това е достатъчен аргумент да бъде сменен от Бойко Борисов, знае само лидерът на ГЕРБ.

И докато в ГЕРБ са настроени на вълна „оставки“, победителите от БСП и коалиционните им партньори се готвят за 11 ноември – първото заседание на новия Общински съвет, когато би трябвало да е оформен вече и екипът на новия кмет Пенчо Милков. Днес през целия ден на 9-ия етаж на ул.“Църковна независимост“ вървят срещи с представителите на различните политически сили, които ще участват в местния парламент. На социалистите ще им бъде трудно да сформират мнозинство, тъй като имат 14 общински съветници. Трябват им 26 гласа, за да може новият кмет да прокарва предложенията си. А за по-важни и ключови решения, където се изисква мнозинство от 2/3 от всички 51 съветници, ще бъде още по-трудно. Смята се, че първите, които ще приемат протегнатата ръка на левицата, ще бъдат ВМРО. Дори се коментира вариантът да бъде предложено зам.-кметско място на водача на листата Иво Пазарджиев. Патриотите имат осем съветници, които биха могли да окажат подкрепа на социалистите. Към тях вероятно биха се присъединили и двамата представители на ДПС. Малките формации, които имат по един съветник, също ще бъдат част от пъзела, за да съберат поне на първо време 26 гласа. Подобни совалки ще има и от страна на ГЕРБ, които разполагат само с 15 съветници.

Със сигурност един от най-интересните разговори на Пенчо Милков ще бъде с хората от СДС, на които пък им трябва подкрепа за предложението Елеонора Николова да стане председател на Общинския съвет. Засега, докато вървят консултациите с различните политически сили, всички пазят мълчание за хода на разговорите. Най-вероятно резултатите ще станат ясни в края на седмицата или на първото заседание на Общинския съвет, когато се очаква първият сблъсък между различните групи именно за избора на председател.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари