Полезни ли са компотите

8
Ако смятате, че има много захар в компота – разредете го с вода или при направата им, слагайте по-малко количество
Ако смятате, че има много захар в компота – разредете го с вода или при направата им, слагайте по-малко количество Снимка: gotvach.bg

По-голямата част от хората сме израснали похапвайки сладко или домашен конфитюр през студените зимни вечери. Другото изкушение, което все още обичаме и консумираме са компотите

Макар, че вече все по-рядко се произвеждат, компотите все още са обичани и употребявани. До колко са полезни е въпрос, който можем да зададем за всяка друга напитка или храна, пише Gotvach.bg

Все повече се оглеждаме всичко, което консумираме да е „био” като си мислим, че след като има такъв етикет значи си купуваме качество. Можем да срещнем най-разнообразни мнения за компотите – били вредни, защото имало много захар, от тях се дебелеело, били храна за гладни студенти, отишли да учат някъде другаде.

Вредно и полезно в случая носят не само двете си основни значения. Вредата за един не винаги е вреда за друг, особено ако говорим за храна. Що се отнася до въпроса дали дебелеем от компоти, то трябва да изясним, че не дебелеем от някоя храна, а от това, че сме прекалили с нея.

Не може да наричаме консервираните плодове вредни. Дали са подходящи за децата не е въпрос с един отговор. Естествено, че е по-добре да има пресни плодове. Но нали не мислите, че пресните плодове, които купуваме в студената зима например и които изглеждат току-що откъснати, са напълно натурални?

А по въпроса за кого са храна – ако компотите са ви вкусни и имате навик от малки да похапвате от тях от време на време, продължавайте да го правите. Същото е и ако не ви харесват, но не бива да ги окачествяваме като вредни или полезни. В крайна сметка всичко е полезно, стига да не прекалявате с количеството му.

Но помислете и за това – кое е по-добре да купите, натурален сок в картонена кутия или да отворите един компот и детето да изпие сиропа? Ако в компота има захар, то в останалите продукти на пазара има консерванти и различни други съставки, които са вредни за вас и децата ви.

Ако смятате, че има много захар в компота – разредете го с вода или при направата им, слагайте по-малко количество. Освен сока, плодовете могат да се разбиват и детето ви да пие истински натурален нектар, който може да не му донесе витамини, но няма да му навреди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари