Показват оригинала на Самарското знаме

1
Днес Националният военно-исторически музей /НВИМ/ ще извади на показ една от най-рядко показваните реликви
Днес Националният военно-исторически музей /НВИМ/ ще извади на показ една от най-рядко показваните реликви

Днес Националният военно-исторически музей /НВИМ/ ще извади на показ една от най-рядко показваните реликви - оригиналното Самарското знаме, съобщава "Стандарт".

В Деня на освобождението културната институция ще проведе ден на отворените врати с безплатен вход.

„През 2016 г. музеят отбелязва своя вековен юбилей и имаме амбицията да покажем 100 от най-емблематичните и интересните експонати и културни ценности, които притежаваме.

Показването на Самарското знаме е част от този план", заяви пред „Стандарт" директорът на НВИМ доц. Соня Пенкова. Флагът, ушит от монахини в руския град Самара и е връчен тържествено на 18 май 1877 г. в Плоещ на Българското опълчение.

Знамето предствлява трицветен плат - червено, бяло, синьо с размери 1,85 на 1,90 м. с вшити в средата златни кръстове. От едната страна избродирана Иверската Богородица, а от другата - светите братя Кирил и Методий.

Живописните орнаменти са дело на петербургския художник Николай Симаков. То е единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „За храброст". От 2000 г. насам военният музей изнася Самарското знаме за трети път.

„Подобна е практиката и на големите световни музеи – уникалните им експонати не са част от постоянната колекция. Миналият път, когато го показахме, над 20 000 души се поклониха на светинята", посочва доц. Пенкова.

Байракът се съхранява в специално хранилище и за него полага грижи екип от реставратори.

„Знамето има увреждания от времето и въпреки реставрацията, извършена през 60-те в Съветския съюз, се изискват непрекъснати грижи за атлазената коприна, от която е направено", допълва директорът на НВИМ.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари