Показания на служители на ДАНС и ГДБОП потвърдиха думите на Бойко Рашков

18
По време на подслушванията служителите са записвали на лист формат А4 всичко, което чуват и неформално са носели информацията на своите началници
По време на подслушванията служителите са записвали на лист формат А4 всичко, което чуват и неформално са носели информацията на своите началници Снимка: БГНЕС

По време на подслушванията служителите са записвали на лист формат А4 всичко, което чуват и неформално са носели информацията на своите началници

Показанията, които дадоха служителите на ДАНС и отдел "Контратероризъм" в ГДБОП са потвърдили думите на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за незаконното подслушване на протестиращи граждани.

Това каза председателят на временната парламентарна комисия адв. Николай Хаджигенов, цитиран от FROG NEWS.

Над час продължи срещата на въпросните служители с членовете на комисията, чието заседание бе закрито във втората му част.

След приключването се разбра, че подслушването е продължило от началото на протестите, включително до месец май тази година. Указанията за това са дошли не по стандартния ред от Специализираната прокуратура към службите, който се изисква по закон. Съответно директорите са свели до подчинените си исканията за подслушване, също нарушавайки правилата за начина, по който се прави това.

По време на подслушванията служителите са записвали на лист формат А4 всичко, което чуват и неформално са носели информацията на своите началници.

Така на практика излиза, че не е ясно по какъв точно начин данните са били използвани. Оказва се, че всички форми на СРС са били приложени спрямо протестиращите - следене на цялата информация, която минава по електронен път, пряк подслушване и наблюдение.

"Целта на комисията е да предотврати по-нататъшни подобни незаконни действия", категоричен бе адв. Николай Хаджигенов.

Двама от служителите, които работят от самото начало на създаването на отдел "Контратероризъм", са споделили, че никога по подобен начин не са получавали заявка за подслушване и това е било прецедент в тяхната дългогодишна практика.

В края на заседанието стана ясно още, че момчето, чиито контактни лещи са били извадени принудително, живее в чужбина. То е подало две жалби до МВР и тепърва ще бъде поканен на изслушване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук