Николай Хаджигенов: Получихме два нови сигнала за полицейско насилие

0
Двамата пострадали ще бъдат извикани и изслушани в Комисията за полицейското насилие
Двамата пострадали ще бъдат извикани и изслушани в Комисията за полицейското насилие

Два нови сигнала за полицейско насилие са постъпили в Народното събрание

Това обяви председателят на Комисията за полицейското насилие Николай Хаджигенов по време на първото заседание на новосформирания парламентарен орган.

Първият сигнал е подаден от Даниел Павлов, който твърди, че е бил нападнат от униформени. Един от полицаите бръкнал в очите му и извадил лещите му. Вторият сигнал е от 18-годишен младеж, който пише, че върху него е бил изпразнен цял флакон с лютив спрей. И двата сигнала се отнасят за протестите на 2 септември 2020 г. Двамата пострадали ще бъдат извикани и изслушани в комисията, каза Хаджигенов.

От Министерството на здравеопазването ще бъде изискан списък със спрейовете, позволени за използване от полицията.

По въпроса с подслушването той допълни, че и ГДБОП и ДАНС са разработвали лица, участващи в протестите.

„Целият апарат на службите е бил хвърлен в това. Двама от разпитаните служители работят в Отдел „Контратероризъм” от самото му създаване и казаха, че подобно нещо до момента няма прецедент”, коментира той.

„Записът с полицейското насилие, който е предоставен и на медиите, показва нарушения на тайминга. Трябва да се направи експертиза, за да се определи дали има външна намеса, но тя е скъпа. Ще се опитаме да направим това максимално бързо. Търсим записа от втората камера на НСО. Тя предоставя отличен ъгъл и ще видим лицата на всички полицаи, биещи протестиращи. По разказа на петте деца, които са при мен като клиенти – става ясно, че липсват кадри. Надяваме се, че скоро ще получим и втория запис”, подчерта Хаджигенов.

Част от първото заседание на комисията се проведе при закрити врата заради изслушване на служители от МВР и разглеждане на документи със секретна информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари