Показаха запис на най-дълбоководната риба, откривана някога

0
Рибата с почти прозрачно тяло е от семейство Липериди
Рибата с почти прозрачно тяло е от семейство Липериди

Учени от университета в Абърдийн показаха запис на най-дълбоководната риба, откривана някога. Той е направен на рекордните 8145 метра под повърхността на водата в бездната на Марианската падина.

Рибата с почти прозрачно тяло е от семейство Липериди (Liparidae) - същото, от което е досегашният рекордьор. Това стана през 2011г. на 7700 м дълбочина в Японската падина, отново в Тихия океан.

Д-р Алън Джеймисън от шотландския университет в Абърдийн смята, че това са непознати на науката животни, които тепърва ще се класифицират по-прецизно. "Тази дълбоководна риба не прилича на нищо, което сме виждали досега или нещо, за което да сме чували. Тя е невероятно крехка, има перки, подобни на платна и глава като на куче от анимационен филм."

Екипът е направил 92 спускания на сонди по цялата дължина на Марианската падина на дълбочини между 5000 и 10 600 метра. С тях за 30 дни те са регистрирали няколко нови вида.

Джеймисън обяснява, че с колегите си от Университета на Хавай са изключително доволни, че са успели да заснемат тези животни в естествената им среда. Джеф Дрейзън от американския университет казва, че са опитвали да съберат данни за околната среда, а не само от най-дълбоките части на падината. "Мнозина се хвърлят да търсят само там, но то е като да опитваш да разбереш една планинска система, като изследваш единствено най-високият ѝ връх."

Техни колеги казват, че се знае изключително малко за живота в Марианската падина, защото спусканията там се правят много рядко - все едно да отидеш в една страна, да постоиш 10 минути, да вземеш две животни и да твърдиш, че знаеш нещо за екосистемата й.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари