Погребаха жив човек под улица в Австралия

0

Вчера през нощта в австралийския град Хоубарт жив мъж бе погребан под земята.

73-годишният австралиец Майк Пар бе поставен в специална метална стая в центъра на пътно платно в града, заедно с книга, кофа и столче за медитация. След това помещението бе засипано от багер, като бе положен и асфалт, така че трафикът да продължи нормално да си минава по пътната артерия върху главата на Пар.

Всичко това не е странен виц, а последната арт инсталация на австралийския постмодернист Майк Пар, носеща името Underneath the Bitumen the Artist. Инициативата е част от музикалния и арт фестивал Dark Mofo, който се провежда в австралийския щат Тасмания, предава CNN.

Майк Пар ще остане погребан под пътното платно цели 72 часа без храна, разполагайки само с вода. Металното помещение ще бъде изкопано отново в неделя през нощта.   

Според изявление на организаторите на Dark Mofo, ходът на Пар е в чест на жертвите на британското колониално насилие над коренното население на континента.

През 1828 г. в Австралия се приема закон против аборигените от Тасмания, което провокира ескалация на напрежението, в резултат на което около 900 местни жители и 200 колонизатори загиват в конфликта.

Това е не особено добре позната история, но която и днес присъства под повърхността на нашата култура”, посочва креативният директор на Dakr Mofo Лий Кармайкъл в изявление.

Фактът, че работата на Майк Пар се случва под земята, точно под носа ни, докато ежедневието си върви отгоре, не е случайност”, добавя той.

Както много преходни инсталации на Пар, и тази предизвика известни противоречия. Кметът на Хоубарт Рон Кристи гласува против идеята поради възможни затруднения в трафика, но в крайна сметка мнозинството в общинския съвет реши инсталацията да стане реалност.

Все пак Кристи посочи, че приема положителният ефект от инсталацията, тъй като привлича международното внимание към толкова малък австралийски град.

Майкъл Мансел, говорител на Tasmanian Aboriginal Centre (TAC), посочва, че подкрепя проекта, който привлича вниманието към този проблем от миналото.

Критиците на всичко това смятат, че инсталацията е прекалено екстремна, панайрджийска или просто пръскане на пари на вятъра.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари