Подробности за схемата в НОИ - Силистра

0
Подробности за схемата в НОИ - Силистра
Видео: bTV

Шестима души са привлечени към наказателна отговорност след вчерашната акция в НОИ – Силистра, при която беше задържан и директорът Милен Пенчев, стана ясно на брифинг на прокуратурата и МВР.

Разбитата схема е за издаване на фалшиви документи за трудов стаж за получаване на висока пенсия.

Обвиненията са за членуване в организирана престъпна група. 

Установено е, че по телефона Пенчев е диктувал на началника на отдел „Отпускане на пенсии” лични данни на лица, които са искали да получават пенсии, за които нямат право.

Тя е записвала на бележка абревиатурата „СМЧ – Пенчев”, тоест „Силно мой човек - Пенчев”. С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно, не са се извършвали нужните проверки”, обясни Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура.

Лицата, които са се възползвали, от такива пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници. 

До момента момента разследващите са установили, че по схемата отпуснати пенсии на около 20 души, обясни наблюдаващият прокурор Димитров. Установено е, че те никога не са работили в предприятията, отбелязани в трудовите книжки. Обикновено се е удостоверявал стаж като миньори, тъй като пенсията е висока и това дава възможност и за по-ранно пенсиониране.

По думите му става въпрос за пенсии от над 600 лв., като някои суми дори са били „таванът” по закон. Тези хора въобще не са имали право на пенсия, някои от тях нямат почти никакъв трудов стаж, посочи още наблюдаващият прокурор.

Предстои да се прецени за кои от обвинените да бъде поискана постоянна мярка „Задържане под страна”, обясни наблюдаващият прокурор Димитров.

Част от членовете на групата са били ангажирани с изготвянето на фалшиви удостоверения за трудов стаж. По случая са разпитани множество свидетели.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари