Подправката, която е задължителна за всеки човек с диабет

6
Тя може да се добави към ястия, супи или печени изделия
Тя може да се добави към ястия, супи или печени изделия

Дафиновият лист е ароматна подправка, традиционно използвана в индийската кухня.

Според проучване, публикувано в списание Clinical Biochemistry and Nutrition, ако това лечебно растение се приема в доза от 1-3 гр/ден в продължение на 30 дни може да редуцира рисковите фактори за диабет и сърдечни заболявания, а също така и да помогне за контролиране нивата на кръвната захар при диабетици.

Дафиновият лист е богат на фитохимични съединения като танини, флавоноиди, флавони, линалоол, евгенол, антоцианини и метил чавикол. Съдържа също лимонена киселина, алкалоиди, етерични масла, тритерпеноиди и танатна киселина (основният овкусител и ароматен агент в дафиновия лист), пише електронното издание boldsky.com, цитирано от Actualno.

В него се съдържат още витамин А, протеини, желязо, витамин С, калций, калий, диетични фибри, магнезий, калий, фосфор, натрий, мед, цинк, селен, манган и фолиева киселина.

Ето какви са ползите му за диабетиците:

1. Може да повиши HDL или "добрия" холестерол

Проучване доказва, че дафиновите листа могат да помогнат за намаляване на нивата на глюкоза в кръвта, LDL или лошия холестерол и нивата на общия холестерол и да повишат нивата на HDL при диабетици. Това се дължи на наличието на съединения като флавоноиди.

Билката оказва дългосрочен ефект върху нивата на глюкозата, който продължава 10 дни след преустановяване на нейния прием.

2. Може да намали гликемичния отговор

Гликемичният отговор се отнася до ефекта на определена храна върху кръвната захар, който се проявява след нейната консумация.

Добавянето на дафинов лист или неговата прахообразна форма към хранителни продукти може да помогне за управлението на диабета или за предотвратяването му.

3. Може да насърчи производството на инсулин

Свободните радикали в тялото могат да причинят увреждане на бета-клетките на панкреаса и да доведат до хипергликемия. Панкреасът е отговорен за производството на инсулин, който помага за управлението на глюкозата в тялото.

Но когато бета клетките на панкреаса са засегнати, производството на инсулин може да бъде намалено. Дафиновият лист е свързан с насърчаване на освобождаването на инсулин от увредените бета клетки и увеличаване на производството му.

4. Може да предотврати усложненията, свързани с диабет

Неконтролираният диабет може да доведе до усложнения, свързани с увреждане на нервната система, сърдечни заболявания, увреждане на очите и бъбречна дисфункция.

Съединенията в дафиновия лист оказват положителен ефект върху антиоксидантния статус, инсулиновата резистентност и възпалителните маркери, което е свързано с ефективното управление на диабета.

Рецепта за чай от дафинов лист за диабетици

Чаят от дафинов лист може да бъде здравословна опция за диабетици.

Необходими съставки:

  • 2-3 пресни дафинови листа
  • 2 чаши вода
  • алтернатива на захарта (по избор)
  • мляко (по избор)

Метод на приготвяне

В тенджера налейте вода, добавете дафиновите листа и оставете сместа да ври около 3-4 минути. Сложете капака, намалете огъня и варете 10 минути на умерен огън. След това оставете чая да се кисне за 2-3 минути.

Прецедете. Добавете подсладител и мляко, ако желаете. Пийте течността топла.

Забележка: Можете да използвате и чаена лъжичка дафинов лист на прах вместо лист.

Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар относно приема на тази билка, за да извлечете максимална полза от нея.

Дафиновият лист може да се добави към ястия, супи или печени изделия.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и назначеното от него лечение!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари