Подобряват условията за корабоплаване по Дунав

0
Стартира удълбочаването на плавателния път на река Дунав чрез извършване на драгаж
Стартира удълбочаването на плавателния път на река Дунав чрез извършване на драгаж Снимка: 24 часа / Архив

България стартира удълбочаването на плавателния път на река Дунав чрез извършване на драгаж, съобщават от АППД в Русе.

Дейностите се изпълняват в рамките на съвместно възложената от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ обществена поръчка за драгиране в общия българо-румънски участък на река Дунав.

В рамките на 28 дни ще се удълбочава корабоплавателния път на реката в района на остров Вардим (от км 545.000 до км 547.800 по Дунав), който е един от най-критичните в българския участък. Основните дейности включват изземване на наносни отложения по фарватера и депонирането им в близост до българския бряг (от км 546.700 до км 547.800).

Интервенцията се извършва от две самоходни смукателни драги с цел възстановяване на дълбочините спрямо препоръките на Дунавската комисия, а АППД осъществява контрола по нейното изпълнение. С новодоставените плавателни съдове по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Механизма за свързване на Европа, Агенцията извършва редовни проучвания на реката с цел анализ и установяване на устойчиви решения за подобряване на корабоплавателния път.

Ангажиментът на България по поддържане на фарватера е описан в споразумение между правителствата на Р. България и Румъния относно поддържането и подобряването на фарватера в българо-румънския участък на р. Дунав от 29.11.1955 г. – от Силистра до Сомовит и се осъществява от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари