Подобряват достъпа до аптеки с национална карта

1
Където липсват аптеки ще правят почасови филиали
Където липсват аптеки ще правят почасови филиали Снимка: БГНЕС

Здравният министър ще оглави комисията, която да я изготви. В тези селски аптеки обаче няма да се приготвят медикаменти по лекарска рецепта

Национална аптечна карта ще покаже липсите в страната на фармацевтично обслужване, достъпа до лекарства и ще определи на териториален принцип потребностите на българските граждани от медикаменти, пише 24 часа.

Изготвянето ѝ е залегнало в проекта за промени в Закона за лекарствата и хуманната медицина, одобрен на вчерашното заседание на Министерския съвет.

По отчети на здравното министерство за миналата година на една аптека у нас се пада да обслужва 1806 души при европейска норма от 4450 души. В 16 малки български общини обаче с общо население 50 хил. души изобщо няма аптеки.

Предвижда се в националната карта да се включат областните аптечни карти, минималните потребности за достъп на населението до лекарства и до видовете дейности.

Ще се разпише и разпределението на аптеките по брой на населението по области, общини и населени места. Анализът на данните трябва да определи минималния брой на магистър-фармацевти, които са нужни.

Там, където няма откъде хората да си купуват лекарства, ще се правят филиали. Аптеки, които работят на територията на община с недостиг на фармацевти, ще могат да осъществяват дейност на втори или следващ адрес. Той ще се включва в разрешителното им.

Според проектозакона дейността на втория или всеки следващ адрес ще включва всички дейности, извършвани от аптеките от най-малко един магистър-фармацевт или помощник-фармацевт, които ще работят на трудов договор поне два дни седмично по 4 часа. В тези филиали обаче няма да може да се приготвят и отпускат лекарствени продукти по магистрална рецептура (лекарства, изписани от доктор, приготвени в аптека).

Картата ще се изработи от национална комисия. Тя ще бъде назначена от министъра на здравеопазването, който ще бъде неин председател. В състава ѝ влизат управителят на НЗОК, шефът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата и този на НЦОЗА, председателят на сдружението на общините и др. Пациентските организации също ще бъдат представени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари