Под 5% от учителите са "за" начало на учебната година преди 15 септември

1
В анкетата участваха 29 722 респонденти, участници в системата на средното образование от цялата страна
В анкетата участваха 29 722 респонденти, участници в системата на средното образование от цялата страна Снимка: iStock

Общо 95,4 на сто от участниците в национално проучване посочват 15 септември за начало на учебната година

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" проведе национално проучване за нагласите на учители, директори, родители и заинтересовани относно началото на учебната година. В анкетата участваха 29 722 респонденти, участници в системата на средното образование от цялата страна. В това важно национално проучване беше сондирано мнението на педагогическите специалисти за началото на учебната година, традиция, която е със стогодишна история, съобщи д-р Юлиян Петров - председател на Синдиката "Образование", цитиран от БТА.

Изследването сочи, че 95,4 на сто от участниците посочват 15 септември като единственото възможно начало на учебната година. 3,9 на сто са съгласни 1 септември да стане начало на учебната година, а 0,5 на сто са за 20 август като начало на учебните занятия за учениците.

В исторически аспект образователният министър Стоян Омарчевски (1920-1923) въвежда от 1921 г. единно начало на учебната година - 15 септември, като завършването е на 12 юли за градските училища, а за селските училища тя завършва месец по-рано - на 15 юни. Датата 15 септември се запазва до 50-те години на 20-и век.

За известен период - 1952-1957 г., под влияние на образователната система в СССР се извършва промяна в рамките на учебната година (1 септември до 30 май). Моделът се оказва неприложим за българската образователна традиция и от 1957 г. до днес началото на учебната година е 15 септември.

Ако се промени стартът на учебната година, то учители и директори ще започват работа на 15 август.

"Българската образователна система и нейните традиции са били фундаментът на устойчивост на българското общество. Всички промени без сериозни аргументи водят до ненужни турбуленции и разделение в най-голямата публична сфера - образованието. В днешния ден имаме най-голяма нужда от обединение, а има традиции, които ни обединяват и които си струва да запазим! Такава традиция, кореспондираща с национален празник, е 15 септември", заявяват от Синдиката "Образование".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари