Почти цяла Турция е без ток

0
Работим по всякакви версии, дори за терористична атака, каза премиерът Давутоглу
Работим по всякакви версии, дори за терористична атака, каза премиерът Давутоглу

Масивно прекъсване на електрозахранването засегна голяма част от Турция и застраши дори някои полети. В момента е прекъснато захранването в столица Анкара, в Истанбул и в други 25 големи градове на страната като Измир, Анталия и Адана, съобщи CNN. 

Причината за аварията е неясна. Турският министър-председател Ахмед Давутоглу заяви, че всички възможни версии са обект на разследване, включително и терористична атака.

Аварията блокира трамваите и метрото, доведе до невиждани задръствания и до голяма степен парализира Истанбул – най-големият турски град (и 5-ти в световен мащаб), където живеят над 14 млн. души. Домовете и офисите също са без електричество. Кореспондентът на CNN съобщава, че самият той си стои вкъщи и няма електричество.

Все още няма официален коментар от енергийното министерство на страната, както и от доставчика TEIAS.

Прекъсването на захранването е започнало около 10:36 ч. Единайсет от общо 16 радари на гражданската авиацията са в неизправност, предаде турското ръководство на въздушния контрол. Полетите от и за Анкара са преустановени.

Официалните власти не изключват кибератака

Турската столица Анкара, която се намира на 400 км от Истанбул, също е засегната. Липсата на електрозахранване е засегнала 45 от общо 81 турски провинции. Това е най-голямата авария в страната от 15 години насам, информира турската преса. Турската електропреносна компания се съмнява, че проблемът е в предавателните линии.

За момента няма информация България или Гърция да предоставят аварийно електроенергия на Турция.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари