Почитаме Света Злата Мъгленска

2
Обичаят гласи, че днес трябва да лъснем златните си накити
Обичаят гласи, че днес трябва да лъснем златните си накити

На 18 октомври почитаме Света Злата Мъгленска.

Тя е българска светица и великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество в Македония.

Ражда се в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Умира на 18 октомври 1795 г., след като турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове.

Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ – „Нов мартирологий“ на преподобни Никодим Светогорец.

През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Райна Манджукова учредява наградата „Българка на годината“ на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари.

За 2009 г. наградата е присъдена на Костадинка Кунева и Спаска Митрова.

На 18 октомври имен ден празнуват всички, които носят имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златимира, Златозария и производните им. 

Значение: "златен" или "душевно богат" /от славянски или още по-точно словенски=старобългарски/. Името е пожелание детето да има "златна душа".

Обичай: Лъскат се златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си.

Имен ден имат и тези, които носят името Лука или Лукан. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари