Почистват с амфибия езерото на Лесопарка "Липник"

4
Машината, с която се почиства, е предоставена на Общината безвъзмездно от РИОСВ - Русе и тя ще остане в Николово до юни, когато е световната купа по кану-каяк
Машината, с която се почиства, е предоставена на Общината безвъзмездно от РИОСВ - Русе и тя ще остане в Николово до юни, когато е световната купа по кану-каяк

Машината, с която се почиства, е предоставена на Общината безвъзмездно от РИОСВ - Русе и тя ще остане в Николово до юни, когато е световната купа по кану-каяк

Шведска машина, определяна като последен вик на техниката по отношение на мултифункционални машини, ще чисти от гъстата тръстика езерото в ЛесопаркаЛипник“. То трябва да бъде подготвено за Световната купа по кану-каяк маратон, която ще се проведе през юни край Русе.

Днес бяха направени и първите тестове с машината, за да се прецени как ще се реже тръстиката. „Тази машина е амфибия, която може да работи както на сух терен, така и в мочурища и в езера. Целта ѝ е точно такъв тип езера, каквото е това тук, да бъде поддържано. Машината има редица функции, които може да изпълнява – освен самото косене на тръстика и камъш над и под водата, може да драгира, може да вади седименти, може да копае канали и точно в този смисъл тя е мултифункционална“, обясни представителят на фирмата вносител Димитър Франгов.

Днешният оглед на езерото е показал, че тръстиката в него е доста едра и гъста. „Личи си, че езерото не е поддържано с такъв тип машина преди това. Съответно си е едно сериозно предизвикателство, но точно това е типът техника, която е необходима за такива мероприятия. В тази част, където има най-много камъш, ни направи впечатление, че всъщност е много плитко, дълбочината е от 30 до 50 см, надолу е тиня. Съответно там най-вероятно ще се наложи тръстиката да бъде взета веднъж отгоре и веднъж по-плитко отдолу. Тъй като е много гъста, на едно и също място ще трябва да се минава няколко пъти“, обясни още Димитър Франгов.

Където езерото позволява, ще бъде направен опит да се постигне максимална дълбочина. Машината разполага с ножове до 4 метра работна ширина, но в случая те няма да се използват заради гъстотата на тръстиката. Това ще стане в последващ етап, когато растителността е млада, а сега ще се работи с по-малък нож, с по-голяма мощност.

Екипът на фирмата вносител ще обучи персонала, който ще извършва косенето. Самата машина е предоставена на Община Русе безвъзмездно от РИОСВ - Русе. Тя ще остане в Николово до юни, когато е състезанието, след което ще бъде върната в резервата „Сребърна“.

Наред с косенето на тръстиката общината е предприела още действия за облагородяване на района в Лесопарка. В момента се възстановява пешеходната пасарелка заедно с един от най-добрите мостови инженери в България. Кметът Пенчо Милков обясни, че нито едно дърво няма да бъде отсечено при изпълнението на проекта. За да бъдат предпазени, е сложена временна настилка за разполагане на машините. Работи се и по одобрения устройствен план за Текето, като целта е Лесопаркът да се превърне в страхотно място за спорт и отдих.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Възмутен
    Поредното безмислено хвалене на това нещо което се нарича кмет.Важното е да се изтъкне ,пък последствията майната им.
  • 18
    2
    Безумие
    Това е безобразие . Някой наясно ли е че това почистване на тръстика не се прави пролетно време ,когато е размножителен период . В резервата Сребърна се прави в края на лятото . Хей русенци докато спите и мълчите не само града тъне в разруха а и малкото места за разходка ще са безвъзвратно унищожени.
  • 21
    1
    PYCE
    САМО ДЕТО ЕБАХТЕ МАЙКАТА НА ВСИЧКИЯТ ХАЙВЕР, КОЙТО Е ПОЛЕПНАЛ ПО РАСТИТЕЛНОСТТА ПО БРЕГА. ЗАЩОТО СТЕ ПЪЛНИ ОЛИГОФРЕНИ И НЕ ЗНАЕТЕ ЗАЩО ТОВА Е ЕЗЕРО И КАК ЖИВЕЕ ТО И ЖИВИТЕ ОРГАНИЗМИ В НЕГО!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари