Почина космонавтът, който бе сигурен, че има извънземни

1
Легендарният руски космонавт Игор Волк почина на 3 януари 2017 г.
Легендарният руски космонавт Игор Волк почина на 3 януари 2017 г.

“Кобрата на Пугачов” свързва пилота украинец с Румен Радев - и двамата правят тази трудна фигура от висшия пилотаж.

Легендарният руски космонавт Игор Волк почина на 3 януари 2017 г. - дни след като бе на визита в България. На 27 декември 79-годишният Волк дори бе почетен гост на бал на руската общност в Пловдив, където пял в дует, пише 24 часа.

Името му нашумя дни след Коледа, когато той като председател на международната асоциация “Земя и космонавтика” участва в конференция в Пловдив и там съобщи, че Путин може да дойде в България през април 2017 г.

Някои медии дори съобщиха, че такава визита се свързва с встъпването на Румен Радев на президентския пост в България. Дали самият Радев е познавал лично Игор Волк, засега не е ясно. Но ако имат нещо общо помежду си Волк и Радев, това със сигурност е акробатичната фигура “Кобрата на Пугачов”, която е запазена марка на руските летци изтребители.

Ракетата носител “Енергия” и совалката “Буран” се пазят в хангар в Казахстан, който обаче преди 15 години се срутил и така е погребан последният символ на съветската космическа ера.

Точно Игор Волк е пилотът, който пръв в света демонстрира тази фигура на съветския изтребител “Су-27”. Пилотът ген. Румен Радев пък демонстрира “Кобрата” на авиошоуто “Това сме ние” през октомври 2014 г. на летището във Враждебна.

Украинецът Волк е легенда за летците изтребители в някогашния Съветски съюз. Наричат го мъжа, който покорява самолетите - заради изключителното му хладнокръвие при изпитателни полети. Справял се е отлично със свръхтрудни задачи, включително да приземява самолети с изключен двигател. А първия път, когато направил това, станало по принуда - свършило му горивото, признава самият Волк.

Заедно с колегата си Анатолий Лещенко приземяват от 22 км височина Ту-144 с изключени двигатели. Командващите дори възлагат на Волк да провери на практика доколко може да се прилага тази извънредно опасна маневра.

След повече от 9000 часа полети Волк е избран да влезе в отряда на съветските космонавти през 1979 г.

Но преди това е летял на всички видове съветски военни самолети - от изтребители до бомбардировачи. Точно неговите изключителни умения като пилот надделяват, когато го избират да стане първият пилот на съветската совалка “Буран”, която е пълен аналог на американските совалки. Те се появяват в резултат на Рейгъновия план “Звездни войни”, чиято водеща цел е била надмощие над съветската авиация и космонавтика в ерата на студената война. Когато руснаците виждат американската совалка, разбират, че тя ги застрашава военно и затова форсират програмата за “Буран”. Волк така и не успява да лети с него, защото първият полет на съветската совалка през 1988 г. е на автоматичен режим, а след това програмата е спряна окончателно при разпада на СССР.

Игор Волк често споделя, че Юрий Гагарин, който е по-голям от украинеца само с три години, е негов кумир. Две години след полета на Гагарин Волк става летец изтребител, но едва в зряла възраст - 42-годишен, лети в Космоса с кодовото име Памир 3.

Той е в екипаж заедно с Владимир Джанибеков и Светлана Савицкая - втората жена космонавт след Валентина Терешкова. През юли 1984 г. тримата летят на космическия кораб “Съюз Т-12”, като се присъединяват към екипажа на съветската космическа орбитална станция “Салют - 7”. Там работят заедно с колегите си командир Олег Атков и космонавтите Владимир Соловьов и Леонид Кизим, които поставят рекорд по престой в извънземна орбита - 237 дни.

За полета си в Космоса Волк е награден със звездата “Герой на Съветския съюз”.

Два часа след като Волк и екипажът му се приземяват в Байконур, той лети отново. Този път с изпитателна цел на лабораторен Ту-154 (симулатор на “Буран”) и на свръхзвуковия изтребител МиГ-25, както и с хеликоптер от Байконур до Ахтубинск и обратно, за да се проучат възможностите на човек, който току-що е бил в Космоса в условията на безтегловност за 11 дни.

Светлана Савицкая пък поставя друг рекорд - на първата жена, излязла в открития Космос.

Техния полет обаче мнозина свързват със странна среща с извънземни. След като са разсекретени част от архивите на съветската космическа програма, се появява информация, че по време на тази мисия космонавтите виждат голям облак от ярък оранжев газ c нeизвecтeн пpoизxoд. “Caлют-7” влизa в нeгo и зaд илюминаторите яcнo се откроили 7 гигaнтcки фигypи, които според разказите на космонавтите приличали на усмихнати ангели. Те cъпpoвoждaли космическата станция цели 10 минути.

Впрочем, когато журналистите (винаги) питат Волк за извънземните, той често им отвръща с ирония и даже досада. На въпрос: Вярвате ли в съществуването на извънземни, Волк отговаря на българския журналист Стойчо Керев така:

Какво значи вярвам. Те просто съществуват

Извън темата за цивилизации извън нашата планета Волк в последните години живо се интересува и от т.нар. конспиративни теории. Вълнува го темата как всички хора по света може да живеят прилично, да преодолеят бедността. “Ако се реши, че всеки човек е съсобственик на Земята и на залежите в нея, какво пречи те да се поделят на всички - тогава всички ще са богати. И който не иска да работи - ще ги ползва, а който иска да работи - ще се усъвършенства и ще е близо до Господ”, разказва Волк своите виждания за света, за вярата си в Бог, но не и за уважение към религиите.

В България в последните години Игор Волк идва често - на 15 септември 2015 г. открива учебната година в средното училище в оздравителния комплекс в Камчия заедно с българския космонавт Георги Иванов. А в края на декември 2016-а е в Пловдив.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари