Почина един от създателите на изкуствения интелект

0
Мински създава първите оптически скенери, технологични устройства с тактилни датчици, което е сериозен принос в развитието на роботиката
Мински създава първите оптически скенери, технологични устройства с тактилни датчици, което е сериозен принос в развитието на роботиката

Американският учен и един от създателите на изкуствения интелект, Марвин Лий Мински почина в Бостън на 88-годишна възраст, съобщи The New York Times, цитиран от списание Мениджър.

Той е починал от инсулт, уточнява изданието и припомня, че Мински е подписал специален договор за замразяване на мозъка му след смъртта му, за да бъде „възкресен” в бъдеще.

Мински създава първите оптически скенери, технологични устройства с тактилни датчици, което е сериозен принос в развитието на роботиката. През  1951 година той създава първата изкуствена невронна мрежа — Snarc.

През 1959 година, заедно с Джон МакКарти, той създава в Масачузетския технологичен институт (MIT) Лабораторията за изкуствен интелект, която има силно влияние на съвременната компютърна индустрия. Именно Мински е един от първите, които формулират идеята за свободно разпространение на цифровата информация, която впоследствие се разгръща в концепцията за програмни обезпечения с открит изходен код.

До последните си дни Мински работи в MIT като професор по информационни изкуства и науки, професор по електроника и електротехника и професор по изчислителни науки.

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари