Почина детската писателка Кина Къдрева

0
Кина Къдрева беше дългогодишен редактор на емблематичното предаване „Лека нощ, деца!“
Кина Къдрева беше дългогодишен редактор на емблематичното предаване „Лека нощ, деца!“

На 89-годишна възраст почина детската писателка и дългогодишен редактор на емблематичното предаване „Лека нощ, деца!“ Кина Къдрева, съобщиха от семейството

Кина Къдрева е един от най-продуктивните автори на литература за деца у нас. Приказките и са включени в учебниците за най-малките ученици, а творчеството ѝ се изучава в педагогическите специалности на висшите учебни заведения.

Родена е в Бургас, в семейство с богати духовни традиции. Вдъхновение черпи от стиховете на Петко Славейков, Иван Вазов, Чичо Стоян и Дора Габе. Пише първото си стихотворение в трети клас, на 9-годишна възраст. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След дипломирането си започва да пише детски приказки. Първите ѝ две книги — „Милкиното дръвче“ и „Синята камбанка“ — са подписани за печат от Емилиян Станев. Леда Милева, която е редактор на третата ѝ книга „Зайчето и момчето“, е толкова впечатлена, че след като поема директорския пост в Българската национална телевизия, кани Къдрева за редактор на предаването „Лека нощ, деца!“. За него тя създава сценарии за детски телевизионни пиеси, приказки за „лека нощ“, разкази и весели стихчета за най-малките. По нейна идея е създаден цикъл от творчески портрети на български автори за деца, както и цикъл от нейни приказки, разказвани от Невена Коканова.

През 1994 г. е удостоена от Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО с Андерсенов диплом и името ѝ е вписано в Почетния списък на най-добрите автори за деца и млади хора на планетата. През 2011 г. получава Националната награда "Константин Константинов" за цялостен принос в детската литература

Освен множество детски книги, Кина Къдрева е автор и на няколко книги за възрастни, както и на теоретични изследвания на литературния творчески процес, на приказния жанр и на развитието на фантазията като момент в изграждането на творческата личност.

Поклонението пред Кина Къдрева ще се състои на 28 юли 2020 г. (вторник) от 10 ч. В църквата „Св. Успение Богородично“ в гр. Царево.

Екипът на Dunavmost изказва съболезнования пред близките и приятелите на Кина Къдрева. Поклон пред паметта ѝ!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари