Многото граматика в учебниците по български език затормозява учениците

0
В учебниците и програмите по български език е включена твърде много граматика, която затормозява децата и не помага за тяхното ограмотяване
В учебниците и програмите по български език е включена твърде много граматика, която затормозява децата и не помага за тяхното ограмотяване

В учебниците и програмите по български език е включена твърде много граматика, която затормозява децата и не помага за тяхното ограмотяване, пише вестник "Сега" днес като обобщава резултатите от двудневна кръгла маса, посветена на българската реч, състояла се в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  

Езиковедите са на мнение, че с многото теоретични постановки  учебниците отблъскват децата от българския език и литературата, вместо да ги ограмотяват. 

Те дават за пример теста по български език и литература от националното външно оценяване за VII клас, където учениците трябва да отговорят на въпроси, които предполагат механично запаметяване вместо разбиране. Така се оказва, че децата мога да отговорят какво е пълен или кратък член, но не откриват грешката в надпис: "Магазина ще отвори след 5 минути".

В публикацията се напомня, че по данни на изследването PISA 2012 39.4% от българските ученици на 15 г. са под критичното ниво на четене.

Според езиковедите английските думи не застрашават българския език. Думи като айфон, айпад, таблет не са заплаха за езика ни, но големият проблем е свързан именно с ниското познаване на родния ни език и с невъзможността на много голяма част от населението да използва думи от него, смятат специалистите, цитирани от "Сега".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари