Победителите в конкурса „Европа у дома“ в Русе

1

В истински празник се превърна награждаването на победителите в конкурса „Европа у дома“ на Областния информационен център – Русе, посветен на 10 години от членството на България в Европейския съюз и част от инициативата на Европейската комисия „Европа в моя регион 2017“.

Церемонията се състоя на 25 април 2017 г. в лапидариума на Регионалния исторически музей.

Нито мястото, нито датата са случайно избрани. На тържествена церемония в Люксембург на 25 април 2005 г. е подписан Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Писалката, с която Меглена Кунева слага подписа си, в качеството си на министър по европейските въпроси, днес се съхранява в музея. Специалистът Владислав Атанасов показа на учениците  уникалния експонат и им разказа неговата история. Обърна внимание, че лапидариумът, където те са в момента, както и съседният Екомузей, са създадени с европейски средства по проект, финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013.“ Ако не бяхме част от европейското семейство, нямаше да ги има тези и много други придобивки в нашия град“, каза той

Интерес към конкурса „Европа у дома“ проявиха 160 деца и младежи от Русе и областта. Любопитното е, че със свои рисунки участваха и няколко ученици от София. От всички творби 5-членно жури от представители на Регионалното управление по образование, Съюза на българските художници, Регионалния исторически музей и на ОИЦ-Русе отся  61 картини, които бяха подредени в изложба  в лапидариума. Голяма част от творбите показаха колко креативни творци са младите хора.

В категорията  „Първи – четвърти клас“  победител  е 9-годишната Росица Христова от III клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, в категория „Пети – осми клас“ – 12-годишната Дария Паученко  от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и в категория „Девети – дванадесети клас“ – Деян Дафинов от XI клас на ПГДВА „Йосиф Вондрак“. Областният информационен център – Русе награди и тримата фаворити с безжични слушалки.  Освен това във всяка една от категориите центърът раздаде по 3 поощрителни награди – материали и пособия за художници. Подаръци имаше и за останалите автори, които участваха в изложбата. Всички получиха атрактивни грамоти със снимките на  своите творби.

От тях в категорията  „Първи – четвърти клас“ комисията присъди голямата награда на 9-годишната Росица Христова от III е клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и  3 поощрителни награди за:

  • Антония Янкова от IV г клас на ОУ „Иван Вазов“;
  • Виктория Генчева от II  г клас на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“;
  • Белла Маринова, Бела Йорданова, Диляна Димитрова от IV a клас на ОУ „Иван Вазов“.

В категорията „Пети – осми клас“  победител е 12-годишната Дария Паученко  от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, а трите поощрения са за:

  • Михаела Стойчева от VII клас на СУ „Йордан Йовков“;
  • Марина Георгиева от VI г клас на ОУ „Иван Вазов“;
  • Даниела Георгиева от IV а клас на ОУ „Иван Вазов“.

В категория „Девети – дванадесети клас“ голямата награда е за Деян Дафинов от XI a клас на ПГДВА „Йосиф Вондрак“ , а трите поощрителни награди са за:

  • Ния Шаопинг Фенг от IX д клас  на ПГСАГ „Пеньо Пенев“;
  • Кристина Георгиева от XI клас на ПГДВА „Йосиф Вондрак“;
  • Мерис Ризаева от IX д клас на ПГСАГ „Пеньо Пенев“.

По време на церемонията всички селектирани за изложбата автори ще получат грамоти и рекламни подаръци.

ОИЦ – Русе е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари