По повод мрачния доклад на ЕК и Световната банка, Москов заяви: Удовлетворен съм

0
Министър Москов
Министър Москов

Удовлетворен съм от оценката, дадена ни от ЕК, тъй като това означава, че правителството върви във вярната посока. Анализът на Световната банка дава обосновка за необходимостта от реформи“. Това беше коментарът на здравния министър Петър Москов относно мрачния доклад на ЕК и Световната банка, в който е отделена специална глава за проблемите и препоръките към страната ни в сектор „Здравеопазване“.

На третото заседание на Съвет „Партньорство за здраве“ беше обълнато внимание на факта, че в здравеопазването у нас се харче все повече и по-неефективно – нещо, което и здравният министър не веднъж е подчертавал. Можеу би това беше причината от удовлетворението на Москов – сега думите му се потвърдиха и от ЕК и Световната банка. Освет това беше подчертано, че като цяло мерките на правителството са в правилната посока.

"Не говорим просто за финансова дисциплина, а за привеждане на ограничения ресурс към ефективност за изпълнение на националните ни здравни цели.

Да, има раздута болнична инфраструктура. Ние имаме количество болници, което друга европейска държава няма на глава от населението. Ако това беше добре, щеше да проличи в нашите здравни показатели. Това не се случва и очевидно начина на финансиране и структуриране трябва да се променят - това се нарича реформа", заяви здравният министър.

Москов коментира и проблема с доплащането на здравните услуги от пациентите. Според докладът на Световната банка, процентът се е увеличил през последните 15 години и е стигнал до 47% доплащане на здравни грижи. Здравният министър обясни, че това не е нещо, което може да се промени с магическа пръчка, но процентът може да бъде намален.

"Остойностяването на 100% на лекарствената терапия от касата и възможността да не доплащате за референтен медикамент, е стъпка в това отношение. Възможността реално да остойностим болничното лечение и да кажем кое наистина е реално нужно болнично лечение и кое може да бъде изведено в доболнична сфера, за което не е нужно да доплащате, също е стъпка в тази посока. Това да няма значение дали сте богати или бедни пред тежките инвалидизиращи смъртоносни заболявания, също е стъпка в тази посока. Там изтичат тези 47%" , обясни Москов.

Министър Москов съобщи и, че в началото на 2016 г. Ще бъдат открити осем спешни центъра за лечение на инсулт. Това дойде в отговор на данните на ЕК, че страната ни продължава да бъде водеща при смъртността от сърдечносъдови заболявания. В отговор на необходимостта от намаляване процента на негативната статистика, в страната ни ще заработят новите центрове за лечение, които ще осигурят най-модерните методи за лечение на инсулт, каза Петър Москов.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари