Плодове, които подуват корема

0
Плодовете са задължителна част от всеки добър хранителен режим
Плодовете са задължителна част от всеки добър хранителен режим

Плодовете са задължителна част от всеки добър хранителен режим. Освен това плодовете подобряват храносмилането и подсилват метаболизма. Понякога обаче могат да имат и неприятен ефект и да причинят подуване на корема. Вижте кои са тези плодове и защо имат подобно действие.

Защо плодовете може да предизвикат подуване?

Някои плодве могат да предизвикат подуване и/ или газове у хора, които имат по-чувствителен стомах. Причината за подутия стмах се крие във фруктозата, на която доста плодове са богати. Също така причината може да е и в сорбитола (захарен алкохол) или във фибрите, които се разграждат доста трудно от организмите на много хора, пише "Rozali.com".

  • Круши

Крушите съдържат пектин. Пектинът е вид разтворими фибри. Те помагат за понижаване на холестерола и в същото време засищат. Фибрите засищат, но при хора с чувствителен стомах могат да причинят подуване. Крушите също така съдържат сорбитол. Сорбитолът се абсорбира много бавно в тънките черва и при този процес може да се получи подуване, газове и дори болки в корема. За съжаление няма начин да се справите с този проблем. Може да правите някакви физически упражнения, за да ускорите извеждането на газовете.

  • Ябълки

Ябълките са популярен  избор при много диети, но за съжаление при някои хора могат да причинят подуване. За съжаление ябълките съдържат фруктоза, която може да причини проблеми с храносмилането. При някои хора при разграждането на фибрите може да се почувствате подути и дори да имате газове. За да се справите с проблема, просто дъвчете повече плода.

  • Череши, манго и грозде

Черешите, мангото и гроздето са плодове, които съдържат много захар. Проблемът с плодовата захар не се абсорбира добре в тънките черва. Това може да причини подуване . Единственият начин е да дъвчете добре плодовете, за да улесните работата на храносмилателната система.

  • Сушени плодове (кайсии, стафиди и сушени сини сливи)

Сушените плодове подобряват храносмилането при повечето хора, но при някои за съжаление може да причинят подуване и газове. Причината е, чесушените плодове са концентриран източник на захар и фибри, разграждането на които може да причини проблеми. За да облекчите симптомите или да ги избегнете, консумирайте ги с вода.

Източник: Rozali.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари