Платонически чупки в кръста

0
Като чуете за платоническа политика, да знаете, че не е читава тая работа
Като чуете за платоническа политика, да знаете, че не е читава тая работа

Коментар на Иво Балев

Публикуваме коментар на Иво Балев, споделен пред БНР, относно отминалите избори:

"Мина и тоя зор с поредните избори, но се почва пак със следващия жив зор - опити за съставяне на правителство. Точно преди 2 години пак бяхме в същото положение. Началото на април 2021 ГЕРБ спечелиха изборите с малко, но завинаги - и не можаха да съставят кабинет. Тогава, април 2021, Борисов излезе по гащи и патерици в една болница, почеса си официалното бельо и предложи кабинет, който никой не пожела.

2 години по-късно сме долу-горе в същото положение, но тоя път и гражданите вече се напъват да подкрепят това народоугодно начинание - съставянето на редовно правителство.

Тоя път за тая работа напрегнаха мозъчни мускули, освен политиците, и една центурия умерени интелектуалци.

Центурията, това е бойно отделение в древния Рим, най-малкото подразделение в легионите. Една центурия е сто човека, а думата е сродна с цент - като стотинката и копейката.

Сиреч един умерен интелектуалец се равнява на една стотна или един цент от центурията подписанти.

Всъщност такава дума подписанти няма на български, говорим за долуподписаните интелектуалци.

Ние, долуподписаните интелектуалци, апелираме да се състави редовно правителство, ако трябва - с цената на компромиси.

Явно интелектуалците също са се изморили от безконечните избори и дни за размисъл.

Като няма политическа стабилност, художествено-творческата интелигенция се обърква и не знае кого да величае, кого да клейми и кого да отминава с презрение.

Платон да беше наш съвременник и съгражданин - и той щеше да се обърка с тая спирала от избори.

Споменавам г-н Платон, защото в предизборната кампания имаше някакви мераци за платоническа подкрепа. Такива ги мислеха нашите уважаеми демократи, само че не спечелиха изборите и стана като с политическите проекти на Платон.

Платон навремето си го викали в Сиракуза да помага на тирана Дионисий. Обаче съветите на Платон вместо да помагат на тирана Дионисий, само го ядосвали и така Платон си навлякъл големи неприятности - всеки път забърквал такива политически каши, че едвам се прибрал в Атина цял и невредим.

Та затуй - като чуете за платоническа политика, да знаете, че не е читава тая работа.

Платонизмът, това са някакви занимания в сферата на идеалното. Имаше един страхотен писател Венедикт Ерофеев, той развиваше концепцията за идеалното изпиване на няколко водки наведнъж. Идеално, това означава да ги изпиеш във въображението си, ненатурално.

Платон и той описва в Диалозите си подобен аспект на идеалната консумация.

В едно от произведенията на Платон се разказва как някой си младеж - чудно хубав като Емили Тротинетката - преспал една нощ до философа Сократ. И Сократ по никакъв начин не се възползвал от близостта с прекрасния младеж, не го докоснал по начин, по който да разгневи Корнелия Нинова. Въпреки че по онуй време в древна Елада никой нямало да му направи забележка за такова нещо.

И покрай тоя случай на спане без консумация възникнало понятието платоническа любов: любувай се значи, възхищавай се, подкрепяй, но без консумация!

Това, естествено, звучи гордо, ама как в живота ще накараш Бойко Борисов да те подкрепи платонически, като на всичкото отгоре не можеш да спечелиш изборите?

Те дори да бяха спечелили изборите, пак нямаше да склонят Борисов на чисто платоническа връзка. А в сегашното положение нещата по естествен път се докараха до центурията умерени интелектуалци, които апелират да се намери компромисната формула на властта.

Нашите умерени интелектуалци като цяло са платоници, но животът ме е научил, че наред с платонизма и те си имат практични съображения, в което няма нищо осъдително.

Не може всички да сме Платон и да хвърчим в облаците.

А радикалните интелектуалци Тошо Куката, Петко Чеченеца и Емили Тротинетката снимаха в пловдивски мол садо-мазохистично видео с момче в неравностойно положение. Надигна се обществено недоволство и кинематографистите бяха арестувани.

Защитната теза на хулиганите е, че садо-мазохизмът им бил чисто платонически - момчето само̀ искало да се снима в унизителна роля и на практика нямало упражнено насилие.

Ех, надяваме се поне техният арест да е законен, не като на Бойко Борисов, когото миналата година арестуваха незаконно - и само дето му вдигнаха рейтинга на платонически мъченик и обективен идеалист.

И той взе че спечели изборите.

Със тия чупки в кръста платонически

добре се справяш интелектуалко!

Взривява ми се мозъкът космически,

а после пак ми става малко жалко."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари